Okretanje leđa: Moćne zapadne tvrtke odlaze iz Rusije, a neće biti ni Batmana

Autor: Tomislav Pili , 02. ožujak 2022. u 10:00
FOTO: REUTERS/Marton Monus

Sve je duži niz kompanija koje prekidaju suradnju vrijednu i po nekoliko milijardi dolara.

Velike naftne kompanije, banke, zrakoplovne kompanije i proizvođači automobila napuštaju suradnju s ruskim partnerima koja je ponegdje vrijedila i nekoliko milijardi dolara.

Britanski energetski div Shell objavio je da će prodati sve vlasničke udjele u projektima koje je pokrenuo s ruskom plinskom tvrtkom Gazprom i raskinuti poslovne veze s Rusijom zbog “nerazumne” invazije na Ukrajinu koja prijeti europskoj sigurnosti.

Čeka se Total i Exxon
Shell će prodati 27,5-postotni udio u ruskom postrojenju za ukapljeni plin i izaći iz projekta Sahalin 2 u kojem Gazprom ima polovinu vlasničkog udjela. Povući se i iz projekta plinovoda Sjeverni tok 2 koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku.

Kompanija je najavila i prodaju 50-postotnog udjela u dva naftna polja u Sibiru u sklopu projekta Salym čiji je suvlasnik Gazprom. Salym i Sahalin 2 donijeli su Shellu prošle godine 700 milijuna dolara neto dobiti, primjećuje Reuters.

Shell je priopćio da je vrijednost njegovih projekata u sklopu partnerstva s Gazpromom oko tri milijarde dolara i da će gubici biti uvršteni u bilancu krajem godine.

Shellov potez nadovezao se na objavu domaćeg konkurenta BP-a da će se odreći 25 milijardi dolara vrijednog 20-postotnog udjela u Rosnjeftu i i dva mjesta u upravnom odboru. Suradnju s Rosnjeform prekinuo je i norveški Equinor objavivši da će izaći iz vlasništva zajedničkih tvrtki koje su činile strateško partnerstvo u projektima širom Sibira.

700

milijuna dolara dobiti lani se slilo Shellu od dva projekta u suradnji s ruskim plinskim divom Gazpromom

U Equinoru dvije trećine vlasništva drži norveška vlada, a izvršni direktor Anders Opedal je kazao kako će kompanija prekinuti i nova ulaganja u Rusiju.

BP, Shell i Equinor time su pojačali pritisak na francuski Total i američki Exxon koji također imaju značajne poslovne poduhvate u Rusiji. Hoće li i te dvije kompanije krenuti tim smjerom, vidjet će se kroz nekoliko dana.

“Očekujem da ćemo vidjeti niz sličnih objava i idućim danima”, kazala je za Reuters Sonia Kowal, predsjednica investicijske tvrtke Zevin Asset Management iz Bostona dodavši da će dezinvestiranje udjela u ruskim kompanijama koje drži norveški državni fond – najveći na svijetu – podržati takav razvoj situacije.

Međutim, Banka Rusije u nedjelju je zabranila stranim ulagačima prodaju ruskih vrijednosnica što će znatno otežati dezinvestiranje. Vodeći proizvođač kamiona u svijetu, Daimler Truck, odlučio je suspendirati sve svoje poslovne aktivnosti u Rusiji.

Daimler surađuje s Kamazom, proizvođačem kamiona koje koristi i ruska vojska, ali je suradnja s njemačkom kompanijom ograničena na proizvodnju civilnih vozila.

Ford za sada procjenjuje
Volvo je također zaustavio proizvodnju i prodaju teretnih vozila u Rusiji dok je njegova podružnica za osobna vozila također prekinula isporuke uslijed rizika kazni zbog kršenja sankcija. Isporuke je prekinuo i General Motors (GM), no Volvo i GM u Rusiji zajedno prodaju svega 12.000 vozila godišnje.

S druge strane, Ford koji ima 50 posto udjela u tri ruske tvornice automobila za sada samo poručuje kako procjenjuje utjecaj novonastale situacije na poslovanje i sigurnost radnika.

601

milijun dolara iznosio je prošlogodišnji prihod američke filmske industrije od prodaje kino-ulaznica u Rusiji

Rusija je francuskom Renaultu drugo tržište po veličini prodaje, a tamošnja kompanija AvtoVAZ lani je sudjelovala sa 7 posto u ukupnim prihodima grupacije Renault.

Proizvodnja u AvtoVAZ-ovim tvornicama privremeno je zaustavljena, ali zbog nestašice čipova, dok je Renault proizvodnju u svojoj tvornici u Moskvi zaustavio zbog problema u prijevozu dijelova koji će nastati zbog sankcija.

Povlačenju iz Rusije pridružila se i industrija zabave. Walt Disney je objavio kako neće početi s prikazivanjem novog animiranog filma studija Pixar. Nedugo zatim Warner Bros je poručio kako novi nastavak “Batmana” ovoga tjedna neće biti premijerno prikazan u ruskim kinima.

Rusi neće moći vidjeti ni premijeru filma “Morbius”, najavio je Sony Pictures Entertainment. Inače, Rusija je značajno tržište za Hollywood, s lanjskim prihodima od kino ulaznica od 601 milijun dolara, što je malo manje od 3 posto ukupne svjetske prodaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close