Zaokret u Izraelu: ‘Peti val ne planiramo zaustavljati, to je uzaludno, idemo na novi model’

Autor: Poslovni.hr , 30. prosinac 2021. u 09:50
FOTO: Pixabay

Budući da je omikron toliko zarazan, napori da zaustavimo njegovo širenje vjerojatno su prilično uzaludni, rekao je profesor Levine.

Već drugi dan zaredom Izrael bilježi 3.000 novozaraženih koronavirusom, pokazuju službeni podaci objavljeni u srijedu. Stopa zaraze nastavlja rasti, no visoki dužnosnici ministarstva zdravstva ovaj put navodno ne razmišljaju o pooštravanju mjera, već o prelasku na strategiju imuniteta krda, piše Times od Israel, a prenosi Jutarnji list.

U Izraelu je trenutačno 17.260 aktivnih slučajeva, što je dvostruko veća brojka nego prošloga tjedna. Današnja brojka novozaraženih najveća je u tri mjeseca, a novi val uzrokovan je zaraznijom varijantom koronavirusa – omikronom.

Nagli rast broja zaraženih zasad nije rezultirao povećanjem broja hospitaliziranih covid pacijenata. U bolnicama je 88 teških slučajeva, a slično je bilo u proteklih nekoliko tjedana. U zadnjih osam dana zabilježena su tri smrtna slučaja.

Izraelski Kanal 12 u utorak navečer izvijestio je, citirajući visokog dužnosnika iz ministarstva zdravstva, da se razmišlja o prelasku na model masovnog zaražavanja.

Bilo bi to slično švedskom modelu u najranijoj fazi pandemije, kada su tamošnje vlasti odlučile da neće građanima nametati stroge restrikcije, kako bi omogućili nastavak normalnog života te tako postigli imunitet krda.

Iako su to mnogi smatrali neuspjehom, a Švedska se kasnije ipak odlučila na ponešto strože mjere, iako i dalje izuzetno blage u odnosu na ostatak Europe, sve veća prevalencija zaraznijeg omikron soja (koji prema prvim istraživanjima uzrokuje blaže simptome od delte), navela je izraelske dužnosnike da razmisle o takvom potezu, navodi se u izvješću spomenutog televizijskog kanala.

Dužnosnici su već procijenili da će kroz dva tjedna, 90% slučajeva covida u Izraelu biti varijanta omirkon.

Jerusalem Post također piše kako Izrael ne planira zaustavljati peti val koronavirusa.

– Peti val mogao bi okončati kada se zarazi veliki broj ljudi. Vjerujem da će virus postati endemičan samo ako se procijepljena populacija izloži virusu prirodnim putem, rekao je profesor Cyrille Cohen, šef imunološkog laboratorija na Sveučilištu Bar-Ilan.

‘Uzaludno je zaustavljati omikron’

S njim se slaže i profesor Hagai Levine, predsjednik Izraelskog udruženja liječnika javnog zdravstva.

– Budući da je omikron toliko zarazan, naši napori da zaustavimo njegovo širenje vjerojatno su prilično uzaludni. Nećemo uspjeti zaustaviti ovaj val. Ono što moramo pokušati je zaštititi najranjivije skupine građana.

– Pokušavamo izbjeći metak već dvije godine, i u Izraelu smo donekle uspjeli. Većina čovječanstva je još uvijek živa nakon što se zarazila covidom-19, rekao je Levine.

Prvi i drugi val koronavirusa u Izraelu zaustavljeni su nametanjem lockdowna, što je ostavilo posljedice na gospodarstvo te duševno i emocionalno zdravlje ljudi. Treći val je završio nakon uspješne kampanje cijepljenja. Booster ili treća doza zaustavila je, tvrdi se, četvrti val.

Jerusalem Post spominje novo istraživanje kojim je utvrđeno da cijepljeni ljudi koji se zaraze virusom razvijaju ‘super’ ili ‘hibridni’ imunitet, što znači da proizvode vrlo visoke razine antitijela sposobne neutralizirati različite sojeve covida-19 i drugih virusa. Također je malo vjerojatno da će razviti tešku bolest.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kojeg krda?Svinja u Gadarinskom jezeru???To se zove kolektivni imunitet,stoko nepismena i vi novinari i onaj ko vam je rekao izgleda da pripadate krdarima…

New Report

Close