Za poreznim oazama posegnuli Tony Blair, jordanski kralj, češki premijer Babiš…

Autor: Ana Blašković , 04. listopad 2021. u 22:00
Foto: Pixabay

Oko 600 novinara iz 117 zemalja došlo je do dokumenata koji pokazuju da je šarolika lepeza poznatih imena sakrivala ulaganja u luksuzne nekretnine, jahte i drugu imovinu.

Dok svijet pregovara o minimalnom porezu na dobit kako bi kompanijama ograničio prostor za poreznu evaziju u poreznim oazama, upravo neki od svjetskih lidera kojima su usta borbe protiv korupcije obilato su koristiti te oaze za vlastito bogaćenje. Pandora papers, najnovije izvješće Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) obavio je svojevrsni nastavak ‘Panama papersa’ iz 2016. koji otkrivaju kako su svjetski lideri, moćni političari, milijarderi i ostali koristili offshore račune kako bi izbjegli plaćanje milijardi dolara poreza u zadnjih 25 godina.

Oko 600 novinara iz 150 medijskih kuća u 117 zemalja došlo je do dokumenata koji pokazuju kako je šarolika lepeza stotina političara, slavnih osoba, vjerskih vođa i trgovaca drogom sakrivala ulaganja u luksuzne nekretnine, jahte i drugu imovinu. Riječ je o gotovo 12 milijuna dokumenata iz 14 tvrtki diljem svijeta.

Od političara do vjerskih vođa

Među onima koji su otkriveni nalaze se jordanski kralj Abullah II, bivši britanski premijer Tony Blair, češki premijer Andrej Babiš, kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta, ekvadorski predsjednik Guillermo Lasso te bliski suradnici pakistanskog premijera Imrana Khana i ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi AP. Lista uključuje i milijardere: tuskog građevinskog magnata Ermana Ilicaka te nekadašnjeg čelnika softverske kompanije Reynolds&Reynolds Roberta Brockmana. Mnogi od računa namjerno su otvarani u svrhu izbjegavanja poreza i skrivanja imovine iz sumnjivih razloga, pokazuje izvješće. “Najnovije curenje podataka mora biti poziv za buđenje”, smatra zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Sven Giegold. “Svjetska porezna evazija podgrijava globalne nejednakosti. Moramo proširiti i zaoštriti protumjere”, dodao je taj europarlamentarac.

Britanski konzorcij dobrotvornih udruga Oxfam International pozdravio je izvješće Pandora Papers kao otkriće besprizornih primjera pohlepe koja zemlje ostavlja bez poreznih prihoda nužnih za financiranje programa i projekata za veće dobro. “Ovo su naše neizgrađene bolnice. Ovo su sredstva potrebna za veće plaće naših učitelja i vatrogasaca i javnih službenika koje trebamo. Kada god političar ili biznismen tvrdi da “nema novca” za plaćanje šteta od klimatskih promjena i inovacije, za više kvalitetnijih radnih mjesta, za fer post-Covid oporavak, za više prekomorske pomoći, znaju kuda trebaju gledati ”, poručili su iz Oxfama u priopćenju.

Opsežniji od Panama papersa

Pandora papers bitno su opsežnije otkriće od ‘Panama papersa’ 2016. i odnose se na gotovo tri terabajta podataka, što je usporedivo ugrubo sa 750.000 fotografija na mobitelu. Podaci iz 38 različitih jurisdikcija idu u prošlost do 1970-ih, iako se većina odnosi na razdoblje između 1996. i 2020. godine. Usporedbe radi, ‘Panama papers’ iz 2016. nastali su na češljanju 2,6 terabajta podataka iz (danas zatvorene) odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca registrirane u Panami koja je poslužila kao inspiracija za ime. Pet godina kasnije ‘modus operandi’ gotovo je identičan; za izbjegavanje plaćanja poreza moćni i slavni služili su se poreznim oazama poput Britanskih Djevičanskih Otoka, Sejšela, Honga Konga i Belizea, no i kroz zaklade u SAD-u, uključujući 81 zakladu u Južnoj Dakoti i 37 na Floridi.

Istraga je otkrila da su savjetnici jordanskom kralju pomogli da uspostavi najmanje 36 fiktivnih tvrtki od 1995. do 2017, pomoću kojih je kupio 17 luksuznih nekretnina vrijednih više od 106 milijuna dolara u SAD-u i Velikoj Britaniji. Jedna među njima, primjerice, je 23 milijuna dolara vrijedno imanje u Kaliforniji s pogledom na ocean koje je kupljeno preko kompanije s Britanskih Djevičanskih Otoka. Jordanski kralj zanijekao je poreznu utaju istaknuvši da u transakciji nisu korištena javna sredstva. Prema pisanju AP-a otkriće je sramotni udarac za Abdullaha čija se vlast ranije ove godine našla u skandalu nakon što je polubrat, princ Hamzah,”vladajući sistem” optužio za korupciju i nesposobnost. Kralj je tvrdio da je žrtva “zlobne zavjere” nakon čega je polubrata stavio u kućni pritvor.

‘Uštedjeli’ na porezu

Bivši britanski premijer Tony Blair postao je vlasnik 8,8 milijuna dolara vrijednog viktorijanskog zdanja 2017. kupnjom tvrtke iz Britanskih Djevičanskih Otoka koja je nekretninu imala u svom portfelju. U toj nekretnini se danas nalazi odvjetnička tvrtka Blairove supruge Cherie Blair, otkrila je istraga. Blairovi su nekretninu kupili od obitelji ministra iz Bahreina Zayed bin Rashid al-Zayanija. Zaobilaznom kupnjom tvrtke umjesto direktno kupnjom nekretnine u Londonu Blairovi su uštedjeli više od 400.000 dolara poreza na nekretnine.

Češki premijer Babiš preusmjerio je 22 milijuna dolara u fiktivnu kompaniju kako bi kupio dvorac u selu Mougins u Francuskoj, blizu Cannesa, otkrivaju također Pandora papers. Ni fiktivna tvrtka ni dvorac nisu navedeni u Babiševoj imovinskoj kartici, pokazala je istraga.

Komentirajte prvi

New Report

Close