Vremenske neprilike i bolesti uzele su danak: U Europi sve manje vina, ali ima država koje spašavaju prosjek

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2023. u 11:42
Foto: Pixabay

Konzumacija vina, posebno crnog, trebala bi ponovo smanjiti, za 1,5 posto, budući da se građani okreću drugim pićima, posebno pivu, i da je njihova kupovna moć smanjena, ističu u Komisiji.

Proizvodnja vina u Europskoj uniji vjerovano će se ove godine smanjiti za šest posto , procijenila je Europska komisija. EK je istakla da su nepovoljne vremenske prilike naškodile berbi u Italiji i Španjolskoj.

EU bi ove godine trebala proizvesti približno 150 milijuna hektolitara vina, pokazuju prve procjene EK. Podaci pokazuju 12-postotni pad proizvodnje u Italiji i 14-postotni u Španjolskoj, piše B92.

Zbog ekstremnih vremenskih uvjeta i gljivičnih bolesti ove godine su poharani vinogradi u Italiji, koja će tako izgubiti status najvećeg svjetskog proizvođača vina, a Francuska će se nakon osam godina vratiti u sam vrh, procjenjuju u Bruxsellesu, prenosi seebiz.

Francusko ministarstvo poljoprivrede procijenilo je pak pred kraj prošlog tjedna da će se proizvodnja vina u Francuskoj ove godine zadržati na prošlogodišnjoj razini i biti tri posto veća od petogodišnjeg prosjeka, koji iznosi 46 milijuna hektolitara, ali uz velike razlike među regijama.

Europska komisija predviđa da će Francuska ove godine proizvesti 45 milijuna hektolitara vina, za jedan posto više nego prošle godine. Oporavak proizvodnje očekuje se i u Njemačkoj, uz procijenjenu stopu rasta od 16 posto, zahvaljujući navodnjavanju. Skoro istu stopu rasta bilježi Portugal.

Konzumacija vina, posebno crnog, trebala bi ponovo smanjiti, za 1,5 posto, budući da se građani okreću drugim pićima, posebno pivu, i da je njihova kupovna moć smanjena, ističu u Komisiji.

Slabi i inozemna potražnja, “vjerojatno zbog slabljenja kupovne moći na nekim izvoznim tržištima” i solidnih zaliha, nakon rekordnog izvoza na pojedina tržišta u protekle dvije godine.

U sezoni 2023/2024. izvoz vina iz EU mogle bi poduprijeti niže cijene, iako bi paralelno mogla ojačati konkurencija vina proizvođača van EU u segmentu jeftinijih vina.

Uvoz bi se trebao ponovo smanjiti, za 4,3 posto i za 18 posto u odnosu na petogodišnji prosjek, na šest milijuna hektolitara, izračunali su.

Komentirajte prvi

New Report

Close