Zar je moguće da ga neće biti? Upitan je opstanak mnogima omiljenog vina

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2023. u 08:53
Foto: Pixabay

Prosecco je dugo bio preferirani izbor u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Klimatske promjene prijete vinogradima na sjeveru Italije, a to ima potencijalno ozbiljne posljedice po ljubitelje pjenušavih vina, posebno prosecca. Prema istraživanju kolumnistice Hane Tvigs iz britanskog Independenta, vinogradima posvećenima gleri grožđu (najboljoj sorti za prosecco) na sjeveru Italije prijeti opstanak zbog klimatskih promjena, piše Index.

Prosecco je vino koje odražava karakterističnu aromu grožđa u trenutku berbe, za razliku od drugih pjenušavih vina poput šampanjca i drugih vina kojima je naglasak na procesu starenja. Povećanje temperatura ubrzava proces sazrijevanja grožđa, što može rezultirati promjenom okusa vina. Jedna od mogućnosti za suočavanje s ovim izazovom je ranija berba grožđa.

Prosecco je dugo bio preferirani izbor u Ujedinjenom Kraljevstvu (iako je SAD prošle godine preuzeo vodeće mjesto u konzumaciji prosecca). Početkom 2010-ih, Velika Britanija je apsorbirala više od trećine ukupne proizvodnje prosecca iz Italije diljem svijeta, što je iznosilo otprilike 131 milijun boca godišnje, što se može usporediti s gotovo dvije boce prosecca po svakom stanovniku Ujedinjenog Kraljevstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close