U Crnu Goru lani najviše uložili Azeri

Autor: Poslovni dnevnik , 19. ožujak 2019. u 17:29
Stranim ulagačima su najzanimljiviji turistički projekti/Davor Puklavec/PIXSELL

Strani investitori iz više od 60 zemalja prošle godine su u Crnu Goru uložili gotovo 328 milijuna eura, među njima su Mađari sa 57,8 mil. eura, Rusi sa 52,2 mil. i Turci sa 51,1 mil. eura.

Strani investitori iz više od 60 zemalja prošle godine su u Crnu Goru uložili gotovo 328 milijuna eura, piše Pobjeda.

Na prvom mjestu je Azerbejdžan, kažu iz Središnje banke CG, ali ne navode brojku jer je riječ o samo jednoj kompaniji pa bi otkrivanje detalja zadiralo u poslovne tajne. Investicija iz Azerbajdžana je Portonovi Azmont u Kumboru, u koji je od početka gradnje do sada, prema priopćenjima kompanije, uloženo 350 milijuna eura.

"Na drugom mjestu po neto priljevu investicija je Mađarska sa 57,8 milijuna eura, na trećem Ruska Federacija sa 52,5 milijuna. Slijedi Turska sa 51,1 milijun eura i Velika Britanija sa 39,6 milijuna eura", rekli su Pobjedi iz Središnje banke.

Ukupne investicije prošle godine iznosile su 843,1 milijun eura, što znači da se iz zemlje odlilo 515 milijuna eura. Zato su neto ulaganja bila niža više od 32 posto nego godinu ranije.

U CBCG-u kažu da to nije zabrinjavajuće. "Zadovoljni smo ostvarenim trendom stranih ulaganja u 2018. jer je neto priljev SDI iznosio visokih 7,1 posto BDP-a.

U 2018. pokazuje se rast ukupnih stranih ulaganja za 27,9 posto u usporedbi s prethodnom godinom, koji je iznosio 843,1 milijun eura, što je rezultat povećanja priljeva po osnovu vlasničkih i dužničkih ulaganja", rekli su iz CBCG.

Za razliku od CBCG-a, Vasilije Kostić, profesor na Fakultetu za menadžment, kaže da ima razloga za brigu, ali ne pretjeranu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close