Treća faza ispitivanja: Rusko cjepivo Sputnik V ima učinkovitost od 92 posto

Autor: Poslovni.hr , 13. studeni 2020. u 12:26
Foto: Reuters

Nakon objave Pfizera i BioNTecha.

Ruski proizvođači antikoronavirusnog cjepiva Sputnik V, rade na povećanju proizvodnje koja bi trebala znatno porasti već u prosincu, rekao je čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF) Kiril Dmitriev u intervjuu za američki TV kanal CNBC.

“Pojačavamo proizvodnju, već smo prešli iz srednjih reaktora (fermentatora) na velike”, rekao je Dmitriev.

Naruždbe iz 20-ak zemalja

Pet ruskih tvrtki aktivno radi na pripremama za proizvodnju cjepiva Sputnik V, kako je nedavno priopćio Dmitriev u eteru televizijskog kanala Russia-1. Kako je precizirano u press-službi fonda, cjepivo će proizvoditi tvrtke Binnopharm, R-Pharm, Biocad, Generium i Center. Gamalei.

“Imamo pet tvrtki koje planiraju proizvodnju cjepiva u bliskoj budućnosti i u skladu s tim vrlo aktivno rade na naglom povećanju kapaciteta. Mislim da ćemo to vidjeti sljedeći mjesec, a u prosincu još i više”, rekao je on. Dmitriev je podsjetio da će se cjepivo proizvoditi i u Indiji, Brazilu, Kini i Južnoj Koreji, te izvijestio da su u tijeku i pregovori s drugim zemljama. Najavio je da će u prosincu proizvodnja cjepiva biti “vrlo velika”, te da će 2021. godine iznositi 500 milijuna doza, u Rusiji i inozemstvu.

“Želimo da se proizvode sva cjepiva. Sad možemo biti dio globalnog portfelja cjepiva. Nužno je da i Rusija i drugi proizvode što je više moguće”, zaključio je.

Početkom kolovoza rusko ministarstvo zdravlja registriralo je cjepivo za prevenciju Covida-19, koje su razvili stručnjaci iz centra Gamalei, uz podršku RDIF-a. Nazvano je Sputnik V.

Ljeti je, prema ruskim izvorima, uspješno prošlo dvije faze istraživanja na dobrovoljcima u dobi od 18 do 60 godina, koji su formirali imunološki odgovor i antitijela na SARS-CoV-2 virus.

Rusi su, kako izvještavaju njihovi mediji, zaprimili prijave iz više od 20 zemalja za kupnju milijarde doza Sputnika V. Rusija je dogovorila proizvodnju u pet zemalja, a raspoloživi kapaciteti omogućuju proizvodnju do 500 milijuna doza godišnje. Faza nakon registracije testova započela je u rujnu. Pored Rusije, istraživanja se provode u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Venezueli i Bjelorusiji. Ispitanici ostaju pod medicinskim nadzorom 90 dana nakon injekcije.

Učinkovitost 92 posto

Ovih dana objavljeni su privremeni rezultati treće faze ispitivanja, prema kojima je učinkovitost Sputnika V 92 posto. Naime, ispostavilo se da djeluje kod više od 90 posto osoba cijepljenih tijekom kliničkih ispitivanja na 16.000 dobrovoljaca, priopćio je u srijedu proizvođač cjepiva.

500 milijuna

doza bit će nagodinu proizvodnja ruskoga antikorona lijeka, prema Ruskom fondu za izravna ulaganja

“Na temelju broja osoba koje su se zarazile virusom nakon što su cijepljeni, ili im je davan placebo, “cjepivo Sputnik V pokazalo je učinkovitost od 92 posto”, priopćio je moskovski istraživački Institut Gamaleja. To je otprilike u rangu s eksperimentalnim cjepivom koje razvijaju američki farmaceutski div Pfizer i njemačka biotehnološka kompanija BioNTech, a čiji su rezultati objavljeni prije nekoliko dana. Rusija se sprema ovaj mjesec objaviti preliminarne rezultate velikog ispitivanja na ljudima koje je u tijeku i poznato je kao Faza III. Cjepivo se testira na 40.000 ljudi u Moskvi. Sputnik V temelji se na ljudskom adenovirusu kao vektoru, što je platforma i niza drugih cjepiva te lijekova. Cjepivo Pfizera i BioNTecha temelji se na adenovirusu majmuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

No Putin se, iako je rizična skupina, nije cijepio Sputnikom V. Pametnom dosta.

Objava čeka odobrenje

New Report

Close