Tko je Jeff Bezos, glavni akter trenutno najvrućeg američkog skandala

Autor: Poslovni.hr , 11. veljača 2019. u 10:49
Foto: Reuters

Jeff Bezos potkraj prošlog tjedna objavio je blog u kojem je optužio American Inc. (AMI), izdavača National Enquirera za iznuđivanje i ucjenu. Podsjećamo kako je došao do svog bogatstva i od tvrtke Amazon napravio jednu od najvrednijih u svijetu.

Bezos je trenutno u fokusu pažnje ne samo medija nego i pravosuđa, jer je spomenuti AMI optužio za političku pristranost.

Milijarder je u blogu želio prikazati kako je AMI objavio priču o Bezosovoj aferi s bivšom voditeljicom vijesti kako bi mu se osvetio zbog njegovog javnog protivljenja američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i napada na kraljevsku saudijsku obitelj u vezi njezine odgovornosti za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija.

Khashoggi je bio kolumnist Washington Posta, novina u vlasništvu Bezosa.

S druge strane, vlasnik AMI-ja David Pecker je Trumpov prijatelj, a neki američki mediji su se raspisali o tome kako mu je upravo to prijateljstvo omogućilo poslovne veze i s milijarderima u Saudijskoj Arabiji.

Bezos je aktivirao istražitelje i pokrenuo privatnu istragu povezanosti AMI-ja s Trumpom i Saudijcima. Potom je, prema njegovim riječima, uslijedio pokušaj ucjene o objavi fotografija na kojima je gol.

Saudijska diplomacija u međuvremenu je porekla upletenost u skandal, a odvjetnik izdavača National Enquirera izjavio je kako njegov klijent nije bio uključen u iznudu. Odvjetnik Elkan Abramowitz u izjavi za ABC je odbacio uključenost Trumpa i Saudijaca u skandal, tvrdeći da je informacije o Bezosovoj vezi s bivšom voditeljicom Lauren Sanchez dojavio čovjek kojeg oboje poznaju.

Nije pri tom želio potvrditi, a niti poreći da je možda riječ o Michaelu Sanchezu, bratu Lauren. Naveo je jedino kako se radi o dojavljivaču informacija s kojim National Enquirer surađuje sedam godina.

Washington Post je objavio kako je spomenuti Michael Sanchez, kalifornijski PR-ovac, blizak s Peckerom.

Američke savezne vlasti pokrenule su istragu u vezi navodnog slučaja ucjene.

Iz garaže postao najbogatiji čovjek svijeta

Bezos (55 g.), do 1994. godine je radio kao investicijski (hedge fond) manager, kada je odlučio pokrenuti iz svoje garaže online knjižaru Amazon.com.

Kroz par godina je postao najveći trgovac knjigama. S Amazonom je potom izašao na burzu te počeo širiti asortiman on line prodaje tvrtke.

Prošle godine  je zasjeo na Forbesovu listu najbogatijih ljudi svijeta, kao osnivač Amazona, tvrtke za internetsku trgovinu. Njegovo bogatstvo se gotovo utrostručilo od 2016. do 2017. godine. Potkraj 2017. godine već je vrijedio preko 100 milijardi dolara, prestižući Billa Gatesa.

Gates (63), suosnivač softverske kompanije Microsoft, na prvom mjestu najbogatijih milijardera bio je 18 godina, a sada suvereno drži drugo mjesto s 90 milijardi dolara.

Vrijednost imovine Bezosa procjenjuje se trenutno na 112 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close