Tisuće putnika u Europi završilo na pogrešnim destinacijama, evo i zašto

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2024. u 12:16
Foto: Unsplash

“U ovakvim situacijama slijetanje aviona je veliki timski podvig”, rekao je jedan pilot.

Tisuće putnika u Europi probudilo se na pogrešnoj destinaciji, čak i u pogrešnoj državi, nakon što je oluja Isha izazvala stotine odgađanja letova, piše CNN, a prenosi B92.

Oluja je snažno pogodila Irsku i Ujedinjeno Kraljevstvo. Brojni letovi preusmjereni su u sigurnije luke u kontinentalnoj Europi.

Posebno je pogođena tvrtka “Ryanair”, čije je sjedište u Dublinu. U nedjelju je odgođeno čak 166 letova iz zračne luke Dublin.

“Ryanair” avion koji je krenuo s Kanarskih otoka gotovo je došao do Dublina, ali nije bilo sigurno sletjeti pa je preusmjeren u Bordeaux u Francuskoj.

Drugi avion trebao je stići iz Manchestera u Dublin, ali je dugo kružio pa je na kraju preusmjeren za Pariz. Let koji inače traje pola sata odužen je na dva i po sata.

Još jedan let iz Manchestera za Dublin bio je u problemima.

Avion je pokušao sletjeti u Dublin, ali nije bilo sigurno, pa je pokušao isto u Belfastu, zatim u Glasgowu, a nakon tri sata leta sigurno je sletio u Liverpool, nekih 50 kilometara od mjesta s kojeg je krenuo.

Avion koji je letio iz Shannona za Edinburgh preusmjeren je do Škotske, a zatim do Kölna u Njemačkoj. Krenuo je iz Dublina u 15.30, a sletio je u Köln oko ponoći.

Lufthansin avion koji je krenuo iz Münchena za Dublin morao je da se vratiti u München.

Na web-stranicama za praćenje letova pojavile su se bizarne rute. Avioni su kružili, čekajući priliku za sigurno slijetanje, samo da bi bili preusmjereni u drugu državu.

“U ovakvim situacijama slijetanje aviona je veliki timski podvig”, rekao je jedan pilot.

“Ovakve situacije predstavljaju velik izazov ne samo pilotima, već ponajviše kontrolorima leta, koji određuju smjer kretanja aviona. Vježbamo za ovakve ekstremne uvjete i planiramo kako uspješno obaviti letove. Jučer smo imali dovoljno goriva za produženje letova i imali smo u planu gdje ćemo preusmjeriti let. Sve je u planiranju u situacijama kad sigurno slijetanje nije opcija na određenoj destinaciji”, ispričao je jedan pilot.

Komentirajte prvi

New Report

Close