Sve skuplji život u Poljskoj postao pitanje političkog opstanka vladajuće stranke

Autor: Tomislav Pili , 02. siječanj 2022. u 22:00
Premijer Mateusz Morawiecki tvrdi da je inflacija posljedica vanjskih faktora/Reuters

Stopa inflacije dosegla gotovo 8 posto, najviše u posljednja dva desetljeća.

Cijene rastu u cijeloj Europi, no u Poljskoj sve izraženija inflacija prijeti i političkom opstanku vladajuće stranke.

Kako piše Financial Times, milijuni Poljaka osjećaju udar inflacije koja je u studenom dosegla 7,8 posto. To je najviša razina inflacije u zadnjih dva desetljeća, a Poljska se može “pohvaliti” i četvrtom pozicijom u Europskoj uniji među članicama s najvišom inflacijom..

Tek uvertira
Međutim, građani očekuju da je to tek uvertira u ovu godinu uslijed očekivanog rasta cijena struje za 20, a plina za 50 posto. Stoga je tema inflacije na vrhu agende, kako vladajućih, tako i oporbe.

Iako većina razvijenog svijeta dijeli isti problem, za konzervativnu stranku Pravo i pravda (PiS) skok cijena posebno je osjetljivo pitanje.

Podsjetimo, konzervativno-nacionalistička poljska vlada već je mjesecima na udaru kritika Bruxellesa zbog potkopavanja demokratskih vrijednosti i pravne države.

No, problemi Varšave s Europskom komisijom do sada se nisu pretjerano negativno odražavali na rejting PiS-a među biračima. PiS je ostao najpopularnija politička snaga u Poljskoj prvenstveno zbog ostvarenih obećanja o povećanju životnog standarda.

2,5

milijarde dolara vrijedan je vladin protuinflacijski paket mjera

“PiS je osvojio birače jednostavnim obećanjem: bit će vam bolje, vaše će bogatstvo rasti. Visoka inflacija čini to obećanje sve teže ostvarivim i zbog toga je tako opasna za ovu vladu”, tumači Marcin Duma, direktor agencije za ispitivanje javnog mnijenja IBRiS.

Duma dodaje kako je visoka inflacija posebno bolna za građane kojima se standard poboljšao u zadnjih pet do šest godina. “Oni su bili u mogućnosti otići na odmor, kupiti si stvari koje prije nisu mogli.

A sada iznenada njihovi računi rastu i ne mogu trošiti na stvari na koje su prije mogli”, kaže Duma. Udruga poslodavaca ZPP također upozorava da je inflacija najveća prijetnja gospodarstvu u 2022. godini, a ako prijeđe razinu od 10 posto, posljedice će osjetiti i građani i kompanije.

Optužbe oporbe
Oporba pokušava iskoristiti situaciju optužujući PiS da je potencirao problem neopreznom javnom potrošnjom. Vladajuća garnitura pak uzvraća kako je rast cijena uzrokovan vanjskim faktorima, poput skoka cijena energenata te poremećajem u opskrbnim lancima.

Vlada premijera Mateusza Morawieckog pokušava zauzdati inflaciju paketom mjera vrijednih 10 milijardi zlota (2,5 milijarde dolara) – od smanjenja poreza na energente do snižavanja PDV-a na hranu.

Ekonomisti kažu da su vanjski faktori tek djelomično krivi. Za poskupljenje struje zaslužne su i zastarjele poljske termoelektrane na ugljen koje su osjetile rast cijena emisijskih dozvola.

K tome, fiskalna i monetarna politika ostale su labave, unatoč rastu gospodarstva od 5 posto i nedostatka radnika što je uzrokovalo pritisak na rast plaća.

Ekonomisti stoga sumnjaju da će se stopa inflacije vratiti na 2,5 posto početkom 2023., kako prognozira središnja banka. Vjerojatnije je da će ove godine ostati iznad 7 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close