Ulažu 27 milijuna eura u obnovu državnog hotela, uređuje se i stari dvorac

Autor: Poslovni dnevnik , 12. rujan 2018. u 13:53
Hotel je izgrađen 1974. godine

Novi hotel kategorije ‘superior’ imat će 125 soba i bit će namijenjen protokolarnim i poslovnim gostima te predsjedanju.

Hotel u sklopu protokolarnog centra Brdo (Kranj) dugo se vremena zvao Kokra, a kasnije je preimenovan u Brdo i obnovljen nekoliko puta. Sada mu se sprema posve drukčija sudbina, budući da se očekuje kako će Brdo do kraja 2020. godine dobiti luksuzni hotel s 4 zvjezdice, piše slovenski Dnevnik. 

Obnovu će doživjeti i dvorac Brdo, koji je najpoznatiji po tome da srpska dinastija Karađorđević povremeno uzrujava slovensku javnost zahtjevom za povrat te imovine, koju je koristio i bivši predsjednik Jugoslavije Tito. U dotrajali dvorac uložit će se oko 3 milijuna eura, a u obnovu hotela čak 27 milijuna eura – jer će Slovenija u prvoj polovici 2021. iznova predsjedati EU.  

Za zahtjevne goste 
Godinama je Javni ekonomski zavod Protokolarnih službi Republike Slovenije upozoravao da trenutna ponuda hotela nije prikladna. Dokaz za to je, između ostalog, činjenica da gotovo nitko u njemu ne želi spavati i da su mnogi iz elitnih nogometnih timova spavali na drugom mjestu, iako je na Brdu centar za trening Nogometnog saveza Slovenije s vrhunskim uvjetima za pripremu stranih klubova i reprezentacija.

 

3 milijuna

eura bit će uloženo u dotjerivanje dvorca

Iz vodstva državnog zavoda s oko 200 zaposlenika i brojnim protokolarnim objektima objašnjavaju kako još nije poznato kako će se hotel obnoviti.  Idejno rješenja i projektant već su odabrani, dobivanje građevinske dozvole i izbor izvođača radova očekuje se sljedeće godine, što znači relativno kratko razdoblje za radove. Kongresni centar izgrađen za prvo predsjedanje Slovenije EU, vrijedan 15,5 mil. eura, prema riječima Iztoka Puriča, bivšeg direktora zavoda, bila je jedna od rijetkih investicija koja je u konačnici ispala jeftinije nego što je planirano, a objekt je potpuno opravdao ulaganje i savršeno služi državi.

"Nedvojbeno je potreban novi ili renovirani hotel, a s obzirom na rokove gradnja će se morati odvijati bez komplikacija. Važno je također da kasnije hotel postigne tržišni uspjeh jer je namijenjen zahtjevnim gostima", kaže Purič. Država je u proračun za izgradnju hotela izdvojila 26,6 milijuna eura, što je znatno skuplje od Kongresnog centra, završenog u prosincu 2008. godine.

Nužno je spriječiti otezanje
Novi hotel kategorije "superior" imat će 125 soba, i prema riječima vodećih ljudi zavoda, bit će namijenjen "protokolarnim i poslovnim gostima te predsjedanju Slovenije".  Sobe su uglavnom dvokrevetne, iako će konačna ponuda biti na znatno višoj razini, objašnjava Dnevnik.  Sadašnji hotel je izgrađen 1974. godine.

U vrijeme prvog predsjedanja Slovenije EU, hoteli u Ljubljan i na Bledu odigrali su važnu ulogu u smještaju gostiju prilikom mnogih događanja, a tako će sigurno biti i 2021. godine. Vlada Marjana Šareca, zaključuje ljubljanski list, morat će požurivati državnu administraciju da ne bi bilo kompliciranja raznim prigovorima u natječajima odnosno dozvolama i suglasnostima, kao što je to bilo u slučaju nacionalnog nogometnog centra. 

Komentirajte prvi

New Report

Close