Šef uprave JPMorgan Chasea usporedio je ovo s izumom električne energije. ‘Posljedice će biti nesagledive’

Autor: Tanja Ivančić , 14. travanj 2024. u 08:48
Foto: Reuters

Jedan od najuspješnijih financijskih čelnika, govori o širokom rasponu tema. Uz AI istaknuo je da je kontinuirano zabrinut zbog inflacijskih pritisaka i ponovio svoje upozorenje da svijet možda ulazi u najrizičniju eru geopolitike od Drugog svjetskog rata.

Jamie Dimon, veteran CEO i predsjednik JPMorgan Chasea kazao je da je uvjeren kako će umjetna inteligencija imati neizmjerne posljedice na društvo. U svom godišnjem pismu dioničarima, Dimon je izabrao AI kao prvu temu u svom popisu izazova s kojima se suočava najveća američka banka po imovini. AI je, tako, smjestio ispred geopolitičkih rizika, nedavnih akvizicija i regulatornih pitanja.

“Svake godine pokušavam vas obavijestiti o nekim od najvažnijih problema s kojima se suočava naša tvrtka. Prvi i najvažnijii bi mogao biti utjecaj umjetne inteligencije (AI). Iako ne znamo puni učinak ili točnu stopu kojom će umjetna inteligencija promijeniti naše poslovanje — ili kako će utjecati na društvo u cjelini — potpuno smo uvjereni da će posljedice biti nemjerljive i vjerojatno jednako transformacijske kao neki od glavnih tehnoloških izuma posljednjih nekoliko stotina godina: pomislite na tiskarski stroj, parni stroj, električnu energiju, računalstvo i internet, među ostalima.” , piše Dimon i nastavlja:

“Otkako je tvrtka prvi put počela koristiti umjetnu inteligenciju prije više od deset godina i od kada je prvi put spomenuta u mom pismu dioničarima iz 2017., značajno smo povećali njezinu upotrebu Sada imamo više od 2000 stručnjaka za alate umjetne inteligencije i strojnog učenja (ML) te podatkovnih znanstvenika. Nastavljamo privlačiti neke od najboljih i najpametnijih u ovom prostoru stoga imamo izniman odjel za AI te Odjel za istraživanje. Godinama aktivno koristimo prediktivni AI i ML — i sada imamo više od 400 slučajeva primjene u područjima kao što su marketing, prijevare i rizik, a oni sve više donose stvarnu poslovnu vrijednost. Također istražujemo potencijal koji generativni AI može donijeti u nizu domena, ponajviše u softverskom inženjerstvu, korisničkoj službi i operacijama, kao i u općoj učinkovitosti zaposlenika. U budućnosti predviđamo da će nam generativni AI pomoći da ponovno osmislimo cjelokupne poslovne procese. Nastavit ćemo eksperimentirati s ovim mogućnostima i implementirati rješenja na siguran i odgovoran način”, piše prvi čovjek JPMorgana te dodaje: “S vremenom, predviđamo, da će umjetna inteligencija imati potencijal ojačati i proširiti gotovo svaki posao, kao i utjecati na strukturu naše radne snage,” rekao je Dimon. “To može smanjiti potrebu za određene poslova ili uloge, ali može stvoriti nove i drukčije.”

Nadalje kaže Dimon: “Kao globalni lider, imamo velike količine vrijednih podataka koji, zajedno s AI, mogu potaknuti bolje uvide i pomoći nam poboljšati način na koji upravljamo rizikom i služimo našim klijentima…. Prepoznajući važnost umjetne inteligencije za naše poslovanje, stvorili smo novu poziciju pod nazivom Chief Data & Analytics Officer, koja je uključena u upravni odbor”.

Dimonovo pismo, vrlo čitano u poslovnom svijetu zbog njegovog statusa jednog od najuspješnijih financijskih čelnika, donio je širok raspon tema. Izvršni direktor je istaknuo da je kontinuirano zabrinut zbog inflacijskih pritisaka i ponovio svoje upozorenje da svijet možda ulazi u najrizičniju eru geopolitike od Drugog svjetskog rata.

Evo i ostalih sažetaka iz Dimonovog pisma

Inflatorni pritisci:

“Mnogi ključni ekonomski pokazatelji danas su i dalje dobri i možda se poboljšavaju, uključujući inflaciju. No kada se gleda unaprijed u sutra, treba uzeti u obzir uvjete koji će utjecati na budućnost… Čini se da su svi sljedeći čimbenici inflatorni: tekuća fiskalna potrošnja, remilitarizacija svijeta, restrukturiranje globalne trgovine, kapitalne potrebe nove zelene ekonomije , i moguće veće troškove energije u budućnosti (iako trenutačno postoji prekomjerna opskrba plinom i obilje rezervnih kapaciteta u nafti) zbog nedostatka potrebnih ulaganja u energetsku infrastrukturu.”

O ‘mekom’ prizemljenju gospodarstva:

“Vrijednosti kapitala, prema većini mjera, nalaze se na visokom kraju raspona vrednovanja, a kreditne marže su izuzetno male. Čini se da ta tržišta imaju 70 do 80 posto šansi za meko slijetanje – skroman rast uz opadajuću inflaciju i kamatne stope. Vjerujem da su izgledi puno manji od toga.”

O kamatama i komercijalnim nekretninama:

“Ako dugoročne kamatne stope porastu preko 6 posto, a to povećanje bude popraćeno recesijom, bit će dosta stresa, ne samo u bankarskom sustavu, već i u tvrtkama s financijskim zaduženjima i drugima. Zapamtite, jednostavno povećanje stopa od 2 postotna boda u biti je smanjilo vrijednost većine financijske imovine za 20 posto, a određena imovina nekretnina, posebno uredske nekretnine, mogla bi vrijediti čak i manje zbog učinaka recesije i većeg broja slobodnih radnih mjesta. Također imajte na umu da se kreditne marže obično povećavaju, ponekad dramatično, u recesiji.”

O raskoraku između banaka i regulatora:

“Postoji malo stvarne suradnje između praktičara — banaka — i regulatora, koji općenito nisu bili praktičari u poslovanju… Nažalost, bez suradnje i dovoljne analize, teško je biti siguran da će regulacija postići željene rezultate bez neželjenih posljedica. Umjesto da stalno poboljšavamo sustav, možda ga pogoršavamo.”

O rastućim geopolitičkim rizicima:

“Ruska invazija na Ukrajinu i kasniji gnusni napad na Izrael i kontinuirano nasilje na Bliskom istoku trebali su probiti mnoge pretpostavke o smjeru buduće sigurnosti, dovodeći nas u ovo ključno vrijeme u povijesti. Amerika i slobodni zapadni svijet više ne mogu održavati lažni osjećaj sigurnosti temeljen na iluziji da diktature i opresivne nacije neće koristiti svoje ekonomske i vojne moći za postizanje svojih ciljeva. U problematičnom svijetu podsjećamo se da nanacionalna sigurnost jest i uvijek će biti najvažnija, čak i ako se čini da njezina važnost opada u mirnim vremenima.”

O društvenim mrežama:

“Skroman korak naprijed uz zdrav razum bio bi da tvrtke društvenih mreža dodatno osnaže kontrolu korisnika platformi nad onim što vide i kako se to predstavlja, koristeći postojeće alate i značajke poput alternativnih postavki algoritama feedova koje neke danas nude. Vjerujem da bi mnogi korisnici (ne samo roditelji) cijenili veću mogućnost da pažljivije uređuju svoje feedove; primjerice, davanje prioriteta obrazovnom sadržaju za svoju djecu.”

Komentirajte prvi

New Report

Close