Ruski milijarderi pronašli spas za svoje superjahte: Krstare Maldivima i kod Šri Lanke, s dobrim razlogom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. ožujak 2022. u 15:52
FOTO: Unsplash/Ilustracija

Barem pet superjahti u vlasništvu ruskih milijardera u srijedu je bilo usidreno ili je krstarilo Maldivima, otočnoj državi Indijskog oceana koja nema sporazum o izručenju sa SAD-om, pokazali su podaci o praćenju brodova.

Dolazak brodova u arhipelag u blizini obala Šri Lanke dogodio se nakon nametanja teških sankcija Zapada Rusiji, kao posljedice invazije Ukrajine koja je započela 24. veljače.

Superjahta Clio, kojoj je vlasnik Oleg Deripaska, vlasnik aluminijskog diva Rusal, kojeg je SAD sankcionirao 2018. godine, bila je usidrena pored glavnog grada Malea u srijedu, prema bazi podataka MarineTraffic.

Titan, u vlasništvu Alexandera Abramova, suosnivača proizvođača čelika Evraza, stigao je 28. veljače.

Druge jahte u vlasništvu ruskih milijardera viđene su kako krstare vodama Maldiva u srijedu, pokazali su podaci. To uključuje 88-metarsku Nirvanu u vlasništvu najbogatijeg Rusa, Vladimira Potanina. Većina plovila bila je usidrena u bliskoistočnim lukama ranije ove godine.

Glasnogovornik maldivske vlade nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

SAD je rekao da će poduzeti oštre postupke da zaplijeni imovinu sankcioniranih Rusa.

“Ovaj nadolazeći tjedan, pokrenut ćemo multilateralnu transatlantsku radnu skupinu za identifikaciju, lov i zamrzavanje sredstava sankcioniranih ruskih kompanija i oligarha – njihovih jahti, vila i drugih nezakonito stečenih dobara koje možemo zakonski pronaći i zamrznuti”, tvitala je u nedjelju Bijela kuća.

Washington je nametnuo sakcije Deripaski i drugim utjecajnim Rusima 2018. godine zbog njihovih veza s predsjednikom Vladimirom Putinom nakon navodnog ruskog miješanja u američke izbore 2016, godine, što Moskva niječe.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close