Ruske trupe preuzele kontrolu nad ključnim gradom Hersonom, eksplozije u Kijevu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. ožujak 2022. u 08:08
Foto: Reuters

Ruski su vojnici silom ušli u zgradu gradskog vijeća i uveli policijski sat za stanovnike  od 20 sati do 6 sati. 

Ruske snage preuzele su kontrolu nad Hersonom, ključnim lučkim gradom na jugu Ukrajine, rekao je njegov gradonačelnik Igor Kolykhaev, a prenio BBC.

Herson je prvi veći grad koji je Rusija zauzela, nakon teških borbi, otkako je izvršila invaziju prije tjedan dana.

U objavi na Facebooku, Kolykhaev je rekao da ruske snage kontroliraju Herson, luku na južnoj ukrajinskoj obali Crnog mora s populacijom od više od 280.000 ljudi.

Pozvao je ruske vojnike da ne pucaju na civile, rekavši da u gradu nema ukrajinskih snaga.

Naveo je i da su ruski vojnici silom ušli u zgradu gradskog vijeća i uveli policijski sat za stanovnike  od 20 sati do 6 sati.

Kolykhaev je pozvao stanovnike da se pridržavaju uvjeta koje su postavile ruske snage koji uključuju  i izlazak
samo u grupama od najviše dvoje ljudi, a dopušta se ulazak u grad samo automobilima koji prevoze hranu, lijekove i druge potrepštine, vozeći minimalnom brzinom.

Nekoliko gradova našlo se pod intenzivnim granatiranjem, a srijeda je jedan od najrazornijih dana borbi.

Eksplozije u Kijevu

U glavnom gradu Kijevu, ali i u još nekim ukrajinskim gradovima, tijekom noći se čule snažne eksplozije. Najmanje četiri velike eksplozije oko 03:00 po lokalnom vremenu osvijetlile su nebo u Kijevu, a pojavile su se i snimke. U ovom je trenutku nejasno što su bile mete napada te ima li mrtvih i ranjenih i koliko.

Eksplozije su uslijedile nekoliko sati nakon ogromne eksplozije u blizini središnje željezničke stanice u Kijevu. Ta se eksplozija dogodila blizu mjesta gdje se stotine evakuiranih sklanjaju od ruskog granatiranja.

Eksploziju u blizini središnje željezničke stanice u Kijevu u srijedu navečer izazvala je olupina ruske rakete koju je oborila ukrajinska protuzračna obrana, rekao je savjetnik ministarstva unutarnjih poslova Anton Heraščenko.

Krhotine koje su padale pogodile su cijev toplane, uzrokujući eksploziju, ali su prouzročile mnogo manje štete i žrtava nego da je projektil pogodio cilj u središtu Kijeva, rekao je Heraščenko, ne navodeći je li netko ozlijeđen u eksploziji.

Komentirajte prvi

New Report

Close