Putin: Prekidamo isporuke nafte i plina ako nam ograniče cijene

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2022. u 11:48
FOTO: Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS

“U međunarodnim odnosima došlo je do nepovratnih pa čak i tektonskih promjena”, rekao je Putin. “Uloga dinamičnih, perspektivnih zemalja i regija u svijetu, prvenstveno azijsko-pacifičke regije, značajno je porasla”, napomenuo je ruski predsjednik. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je zaprijetio da će zaustaviti opskrbu energentima ako se uvedu ograničenja cijena ruskog plina i nafte, upozorivši zapad da će ostati „zamrznut“ kao vučji rep u poznatoj ruskoj bajki.

Govoreći na ekonomskom forumu u istočnom gradu Vladivostoku, Putin je rekao da su europski pozivi na ograničenje cijena ruskog plina „glupi“ te da bi doveli do viših cijena energenata u svijetu i ekonomskih problema u Europi.

G7 je taj plan najavio prošli tjedan, a potez bi mogao i ograničiti rusku sposobnost osiguranja tankera u državama i izvan tog bloka.

Rusija će izaći iz dogovora o opskrbi ako zapad provede plan o ograničenju cijena, rekao je Putin. „Hoće li biti političkih odluka suprotnih ugovorima? Da, nećemo ih ispuniti. Nećemo izvoziti baš ništa ako će to biti protivno našim interesima“, najavio je.

„Nećemo izvoziti plin naftu, ugljen, loživo ulje – nećemo slati ništa“, upozorio je Putin.

„Ostala bi nam samo jedna stvar: kao u poznatoj ruskoj bajki, osuditi vučji rep na smrzavanje“.

Rusija je drugi najveći izvoznik nafte nakon Saudijske Arabije te je najveći izvoznik plina i žitarica. Europa u pravilu iz Rusije uvozi 40 posto plina i 30 posto nafte.

Putin je kazao kako su Njemačka i zapadne države same krive što je plinovod Sjeverni tok 1 prestao s radom i što su Ukrajina i Poljska samostalno odlučile isključiti druge plinovode prema Europi.

Stari kontinent suočen je sa zimskom energetskom krizom i rastom računa građana nakon što je Gazprom u potpunosti suspendirao slanje plina Sjevernim tokom 1, tvrdeći da je razlog tehničke prirode.

„Sjeverni tok 1 je sada praktički zatvoren“, kazao je Putin, pozvavši Njemačku dva vrati turbinu za kompresorsku stanicu Portovaja, što će Rusiji omogući da nastavi upumpavati plin.

“Kažu da Rusija koristi energiju kao oružje. To su gluposti! Koje oružje koristimo? Isporučujemo onoliko traće, u skladu sa zahtjevima”, rekao je Putin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da moć Zapada slabi pošto agresivan pokušaj izoliranja Rusije sankcijama uništava globalnu ekonomiju u vrijeme kad se Azija uzdiže.

Sjedinjene Države i saveznici nametnuli su Rusiji najoštrije sankcije u modernoj povijesti zbog, kako je Putin opisuje, posebne vojne operacije u Ukrajini. Putin kaže da su sankcije slične objavi ekonomskog rata.

Na Istočnom ekonomskom forumu u ruskom gradu Vladivostoku, Putin je rekao da su zapadne sankcije Rusiji zamijenile pandemiju covida-19 kao glavnu prijetnju globalnom gospodarstvu.

“Govorim o sankcijskoj groznici Zapada, njegovim drskim, agresivnim pokušajima da nametne modele ponašanja drugim zemljama, da ih liši njihovog suvereniteta i podredi ih svojoj volji”, rekao je Putin.

“U pokušaju da pruže otpor tijeku povijesti, zapadne zemlje potkopavaju ključne stupove svjetskog gospodarskog sustava građene stoljećima”, rekao je Putin i dodao da pada povjerenje u dolar, euro i funtu.

Rusija je poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu 24. veljače kako bi razoružala svog južnog susjeda i iskorijenila tu zemlju od “opasnih nacionalista”. Ukrajinske snage pružile su snažan otpor.

Pokušaj Zapada da ekonomski izolira Rusiju, jednog od najvećih svjetskih proizvođača prirodnih resursa, pogurao je globalnu ekonomiju u nepoznate vode uz sve veće cijene hrane i energije.

Putin je optužio Zapad da pokušava nametnuti svoju volju svijetu, ali je dodao da slabi njihova moć jer je žarište globalnog rasta sada u Aziji.

“U međunarodnim odnosima došlo je do nepovratnih pa čak i tektonskih promjena”, rekao je Putin. “Uloga dinamičnih, perspektivnih zemalja i regija u svijetu, prvenstveno azijsko-pacifičke regije, značajno je porasla”, napomenuo je ruski predsjednik.

Na forumu je bio i kineski šef parlamenta Li Zhanshu, treće rangirani dužnosnik kineske Komunističke partije.

Putin je rekao da će Kina plaćati plin Gazpromu u nacionalnim valutama, na temelju podjele ruske rublje i kineskog juana u omjeru 50-50.

Putin je rekao da se rusko gospodarstvo nosi s “financijskom i tehnološkom agresijom Zapada”, ali je priznao da ima poteškoća u nekim industrijama i regijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close