Rusija: Dok Zapad ne ukine sankcije Moskvi, isporuke plina Europi neće biti potpune

Autor: Poslovni.hr , 05. rujan 2022. u 15:15
Foto: Pixabay

Ovo je dosad najoštriji zahtjev Kremlja.

Ruske isporuke plina Europi putem plinovoda Sjeverni tok 1 neće se nastaviti u cijelosti sve dok “kolektivni Zapad” ne ukine sankcije Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu, priopćio je Kremlj, prenosi Index. Ruski glasnogovornik Peskov za sankcije je okrivio EU, Veliku Britaniju i Kanadu i to naveo kao razlog zbog kojeg Rusija neće pustiti plin kroz ključni plinovod koji doprema plin u Njemačku iz Sankt-Peterburga preko Baltičkog mora.

“Do problema s isporukom plina došlo je zbog sankcija koje su zapadne zemlje uvele protiv naše zemlje i nekoliko kompanija”, rekao je Peskov, a prenosi novinska agencija Interfax. “Nema drugih razloga koji bi mogli uzrokovati ovaj problem s isporukom.”

Ovo je dosad najoštriji zahtjev Kremlja da EU povuče svoje sankcije u zamjenu za nastavak isporuke ruskog plina ostatku Europe.

Gazprom, ruski državni plinski div, priopćio je kasno u petak da će zaustaviti opskrbu plinom kroz Sjeverni tok 1 zbog tehničkog kvara, za koji je okrivio poteškoće s popravkom turbina njemačke proizvodnje u Kanadi. Njemačka vlada i EU osporile su tehnički razlog za obustavu isporuke, piše Financial Times.

“Važno je podsjetiti da ne postoji samo jedan plinovod od Rusije do Europe”, rekao je Tim McPhie, glasnogovornik Europske komisije za energetiku danas. “Ako je postojao tehnički problem koji je ometao opskrbu preko Sjevernog toka 1, postojala bi mogućnost, ako je bilo volje, da se plin isporučuje u Europu drugim cjevovodima. To je nešto što ne vidimo da se događa”, dodao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close