Prvi napravili cjepivo koji stvara antitijela za COVID-19: Otkrili su i nuspojave

Autor: Poslovni.hr , 16. srpanj 2020. u 10:24
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Riječ je o cjepivu koje financira i američka vlada te je to jedno od triju cjepiva, prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, koje je došlo do ove faze kliničkog ispitivanja.

Nakon jedne doze eksperimentalnog cjepiva protiv COVID-19 koje je osmislila američka biotehnološka kompanija Moderna kod volontera su stvorena antitijela, a s drugom dozom četiri tjedna kasnije evidentiran je imunosni odgovor. Nuspojave su blage ili srednje teške, a najčešće su zabilježeni umor i glavobolja, piše Večernji list.

Rezultat je to ispitivanja Moderninih cjepiva na 45 volontera u dobi od 18 do 55 godina, nakon čega je ova kompanija najavila početak velike kliničke studije na 30 tisuća ljudi 27. srpnja. Vijest je to koju su prenijeli svi svjetski mediji kao prvi veliki znak nade da će biti dostupno cjepivo protiv novog koronavirusa, no uz ogradu struke kako je još rano za veselje budući da i dalje ima mnogo nepoznanica. Tako se još uvijek ne zna štite li proizvedena antitijela ispitanike od infekcije novim koronavirusom te koliko dugo.

Riječ je o cjepivu koje financira i američka vlada te je to jedno od triju cjepiva, prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, koje je došlo do ove faze kliničkog ispitivanja. Gotovo istodobno jednak je učinak, odnosno proizvodnju antitijela u ispitanika bez teških nuspojava, zabilježen i u studiji kineskog proizvođača cjepiva protiv COVID-19. Pekinški CoronaVac objavio je, naime, da su neutralizirajuća antitijela utvrđena kod više od 90 posto ispitanika nakon dvije doze cjepiva u razmaku od dva tjedna.

Uskoro se također počinje provoditi testiranje oxfordskog cjepiva na ljudima kao i onog proizvođača Johnson & Johnson. U svakom slučaju, američka Agencija za lijekove (FDA) i Europska agencija za lijekove (EMA) nedavno su, podsjetimo, postavile kriterije koje za prijavu i moguće odobrenje za cjepivo protiv “korone” svi moraju ispuniti, a prema kojima je, među ostalim, nužno ispitivanje na velikom broju ispitanika različite dobi i s drugim zdravstvenim poteškoćama kao i praćenje učinka cjepiva godinu dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close