Prvi brod sa žitaricama iz Ukrajine isplovio iz Odese

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. kolovoz 2022. u 09:52
Foto: Reuters

Brod Razoni pod zastavom Sierra Leonea trebao bi stići na inspekciju u turske vode 2. kolovoza, objavio je Zajednički koordinacijski centar (JCC) sa sjedištem u Istanbulu.

Brod sa žitaricama isplovio je u ponedjeljak iz ukrajinske luke Odese, prema ranije postignutom sporazumu o sigurnom prolasku, izvijestio je ukrajinski ministar za infrastukturu Oleksandar Kubrakov.

Isplovljavanje broda sa žitaricama za strana tržišta omogućeno je prošlomjesečnim sporazumom Rusije i Ukrajine koji je potpisan uz posredovanje Turske i Ujedinjenih naroda.

Sporazumom je obuhvaćen izvoz žitarica i umjetnih gnojiva, a ovo je prvo isplovljavanje broda iz Odese u pet mjeseci nakon što je Rusija blokirala brodski promet Crnim morem.

“Prvi brod sa žitaricama od ruske agresije je napustio luku. Zahvaljujući potpori svih naših partnera i UN-u mogli smo u potpunosti provesti sporazum iz Istanbula”, napisao je Kubrakov na Twitteru.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je ranije objavilo da je brod Razoni, koji plovi pod zastavom Sierra Leonea, nakrcan kukuruzom te da plovi prema Libanonu.

Ministarstvo najavljuje i isplovljavanje drugih brodova iz Odese.

Na Rusiju i Ukrajinu otpada skoro trećina globalnog izvoza pšenice, no sankcije zapada Rusiji i borbe uzduž ukrajinske istočne morske granice priječile su sigurno isplovljavanje iz luka na Crnom moru.

Prema sporazumu, brodovi sa žitom će isplovljavati iz Odese, Čornomorska i Pivdenija.

Ured ukrajinskog predsjednika kaže da se na pristaništu u ukrajinskim crnomorskim lukama nalazi 17 brodova s gotovo 600.000 tona tereta.

Šesnaest brodova trebalo bi prevesti 580.000 tona ukrajinskog žita.

Moskva odbacuje odgovornost za globalnu krizu hrane i tvrdi da zapadne sankcije usporavaju izvoz te optužuje Ukrajinu za miniranje pristupa svojim lukama.

No, usprkos dogovoru o pošiljkama žitarica, rat se u Ukrajini nastavlja te je u nedjelju bombardiran lučki grad Mikolajiv koji graniči s oblasti Herson, koja je gotovo u cijelosti pod ruskom kontrolom.

Zajednički koordinacijski centar (JCC) sa sjedištem u Istanbulu zatražio je od svih strana da o prolasku broda informiraju vojne snage kako bi se zajamčio siguran prolaz.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je kazao da će zbog rata Ukrajina požnjeti tek polovicu godišnje količine žita.

Komentirajte prvi

New Report

Close