Proizvodnja u Njemačkoj pala

Autor: Poslovni dnevnik , 07. kolovoz 2019. u 21:59
Glavni problem sada je potražnja/REUTERS

U lipnju smanjenje od 1,5 posto.

Njemačka industrijska proizvodnja snažno je pala u lipnju, pokazali su u četvrtak službeni podaci, signalizirajući nastavak teškog razdoblja za vodeće europsko gospodarstvo.

Industrijska je proizvodnja u lipnju pala 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je gotovo stagnirala, izvijestilo je ministarstvo gospodarstva i energetike. Na godišnjoj razini pad je bio još izraženiji i iznosio je 5,2 posto. "Nastavlja se pad aktivnosti u industriji", konstatiraju u ministarstvu, napominjući da je u cijelom drugom tromjesečju proizvodnja smanjena 1,8 posto.

Vladini ekonomisti posebno izdvajaju pad proizvodnje metala, alatnih strojeva i automobila. Promatrano po kategorijama, najviše je smanjena proizvodnja intermedijarnih dobara, za dva posto.

Najblaži je pad proizvodnje zabilježen u kategoriji potrošakih dobara, za 1,4 posto. Proizvodnja energije također je smanjena, za 1,6 posto, a blagi je rast, za 0,3 posto, zabilježen tek u građevinskom sektoru. Glavni problem za njemačku industriju više nije manjak kvalificiranih radnika i opreme kao prošle godine već potražnja.

Tračak nade unio je podatak objavljen u utorak o rastu novih industrijskih narudžbi u lipnju za 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec. Glavni je razlog bio oporavak potražnje iz zemalja izvan eurozone koje su poskočile 8,6 posto.

Iz ministarstva su ipak upozorili da unatoč sporijem padu novih narudžbi u drugom tromjesečju u cjelini, "pokazatelji poslovne klime još ne signaliziraju da je dosegnuta točka zaokreta".

Njemačka industrija i dalje trpi negativne posljedice strukturnih promjena u automobilskom sektoru, kontinuiranih trgovinskih sukoba i brexita, pa budućnost baš i ne izgleda ružičasto, konstatira ekonomist banke ING Carsten Brzeski. 

Komentirajte prvi

New Report

Close