Preplavljena turistima Firenca će zabraniti kratkoročni najam u povijesnoj jezgri

Autor: Marija Crnjak , 05. lipanj 2023. u 15:05
Firenca ima oko 11 tisuća privatnih nekretnina za najam/Shutterstock

‘Talijanska Atena’, kako tepaju glavnom gradu Toskane, u borbi za ograničavanje rentijerstva koje zagorčava život lokalnim stanovnicima.

Kako bi se oslobodilo više stanova za lokalno stanovništvo, Firenca planira zabraniti kratkoročni najam stambenog prostora u povijesnoj jezgri putem platformi poput Airbnba.

Prema prijedlogu gradonačelnika Daria Nardelle, plan je blokirati nove ugovore o kratkoročnom najmu stanova te ponuditi porezne olakšice koje bi potaknule vlasnike stanova na dugoročni najam, za stanovanje.

To je nastavak borbe lokalaca za ograničavanje rentijerstva u povijesnim gradovima kao što su Firenca i Venecija, koje nisu zadovoljne brzinom kojom Vlada Italije najavljuje urediti taj problem.

Globa do 5000 eura
Talijanska Vlada radi na nacrtu zakona koji predviđa dodjelu identifikacijskog koda svakoj stambenoj nekretnini za turistički najam, kako bi se omogućilo njegovo praćenje i reguliranje. Iznajmljivači koji prekrše taj propis mogu očekivati globu od čak 5000 eura.

Uz to, u regulaciji kratkoročnog najma lokalne vlasti u najposjećenijim gradovima moći će u središtima propisati boravak od minimalno dva noćenja. Dužnosnici iz Firence i Venecije 2021. godine poslali su svoje prijedloge od 10 točaka koje su turistička središta željela implementirati s povratkom turista nakon pandemije.

Naime, “overturizam” koji je zagušio infrastrukturu i ugrozio kvalitetu života lokalaca, bio je glavni problem turizma neposredno prije pojave Covida-19. Jedna od mjera koju su željeli vidjeti na snazi bilo je ograničavanje kratkoročnog najma koji je natjerao lokalno stanovništvo na iseljavanje iz gradova, pa i zbog porasta troškova života.

U to su vrijeme gradovi tražili ograničenje od dvije nekretnine za kratkoročni najam po vlasniku u svakom gradu i 90-dnevno ograničenje za najam godišnje. Nedavno su studenti u Firenci, kao i u drugim talijanskim gradovima poput Milana i Rima, kampirali u šatorima u kampusima prosvjedujući protiv nedostatka pristupačnog smještaja.

Firenca ima oko 11 tisuća privatnih nekretnina za kratkoročni najam. Gradonačelnik je pojasnio da Grad neće ciljati na onih 8.000 stanova koji već postoje u povijesnom središtu Firence, koje je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine i u kojem se nalaze katedrala iz 13. stoljeća, galerija Uffizi i Palazzo Pitti.

Tužbe protiv New Yorka
Istovremeno kreću tužbe zbog ograničavanja kratkoročnog najma. Airbnb i nekoliko njegovih lokalnih domaćina podnijeli su tužbe protiv grada New Yorka u četvrtak, s kojima kane postići blokiranje novog zakona o kratkoročnom najmu i novih pravila registracije, mjera koje bi mogle dovesti do otkazivanja tisuća ljetnih odmora.

Zakon o registraciji kratkoročnog najma, koji je stupio na snagu 6. ožujka, traži od vlasnika nekretnina da prije postavljanja oglasa na platformi za najam registriraju svoje nekretnine kod gradskih vlasti. U suprotnom plaćaju kazne.

No, vlasnici nekretnina i Airbnb tvrde da novi propisi onemogućuju domaćinima da registriraju svoje domove, a i podaci Grada pokazuju da su propisi usporili stvari. Tako je od 3. svibnja ured za provedbu tog propisa odobrio tek devet Airbnb registracija za kratkoročne boravke, što je 0,04 posto aktivnih oglasa platforme.

Komentirajte prvi

New Report

Close