Predložit će formiranje agencije za likvidaciju banaka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2012. u 14:45
Michel Barnier (Epa)

Europska komisija predložit će sljedeće godine da se formira zajednička agencija za likvidaciju posrnulih banaka.

 Europska komisija predložit će sljedeće godine da se formira zajednička agencija za likvidaciju posrnulih banaka, izjavio je u ponedjeljak Michel Barnier, povjerenik EU-a za financijske usluge.
Prema postignutom dogovoru, europski će čelnici do kraja godine zaključiti pregovore o formiranju zajedničkog nadzornog tijela za banke u eurozoni, koje će početi s radom u 2013. i 2014., kazao je Barnier novinarima.

Sljedeća faza trebala bi biti izrada planova o tijelu koje će se baviti posrnulim zajmodavcima, sa ciljem da u konačnici probleme u financijskom sektoru sređuju banke a ne porezni obveznici.

"Drugu fazu čini prijedlog o formiranju agencije za likvidaciju koji će biti objavljen 2013.", rekao je Barnier, dodavši da će agencija imati široke zakonske ovlasti i da će tijesno surađivati s državnim tijelima.

"Budemo li imali jedinstven nadzor, u konačnici trebat će nam i europsko tijelo za gašenje banaka koje će morati imati i određenu pravnu odgovornost jer se likvidacija bitno razlikuje od nadzora", rekao je.

Europska središnja banka preuzet će krajnju odgovornost za nadzor više od 6.000 banaka u eurozoni, iako će nacionalni supervizori vjerojatno zadržati većinu dnevnih nadzornih dužnosti.

Pojedini dužnosnici središnjih banaka strahuju da bi se prevelike odgovornosti na području nadzora banaka mogle pokazati preopsežnom zadaćom za ECB i polučiti efekt bumeranga u kasnijoj fazi i naškoditi ECB-ovom ugledu ako u Frankfurtu ne uspiju uočiti probleme na vrijeme i poduzeti odgovarajuće mjere.

Jedno od mogućih rješenja za taj problem bilo bi odvajanje supervizorskih zadaća od onih povezanih s likvidacijom, tumače dužnosnici.

Komentirajte prvi

New Report

Close