Peking želi promijeniti priču o koronavirusu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. ožujak 2020. u 15:09
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Pandemija je sada zahvatila druge države, a susjedna Italija je druga najteže pogođena zemlja u svijetu s više od 40.000 zaraženih i više od 3400 mrtvih.

Slanjem milijuna zaštitnih maski i medicinskih timova te omogućavanjem zajmova s niskim kamatama, Kina se nastoji prikazati kao milosrdni Samarijanac i otkloniti kritike zbog početnih propusta u suzbijanju zaraze koronavirusom.

Peking je poslao velikodušnu pomoć teško pogođenim europskim zemljama u sklopu nove diplomatske ofenzive kojom želi osvojiti simpatije međunarodne javnosti.

Zadnjih tjedana Kinezi su Filipinima i Pakistanu donirali stotine tisuća kirurških maski i testova za koronavirus, poslali medicinske timove u Iran i Irak i odobrili 500 milijuna dolara zajma za pomoć Šri Lanki u suzbijanju zaraze.

Respiratorna bolest uzrokovana novim koronavirusom, nazvana COVID-19, prvo je zabilježena u kineskom gradu Wuhanu u prosincu prošle godine. Kineske vlasti sada tvrde da su suzbile njezino širenje. U četvrtak su objavile da je broj slučajeva lokalne transmisije pao na ništicu.

No pandemija je sada zahvatila druge države, pa im Kina šalje maske, medicinsku opremu i stručnjake.

Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je pomoć Italiji i Španjolskoj, koje su najteže pogođene, u telefonskom razgovoru s njihovim premijerima, prenijela je Xinhua.

Dva kineska medicinska tima poslana su u Italiju kao iskaz solidarnosti s prvim kineskim partnerom u Europi golemom infrastrukturnom projektu “Jedan pojas, jedan put”.

Italija je druga najteže pogođena zemlja u svijetu s više od 40.000 zaraženih i više od 3400 mrtvih.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je na Twitteru ovaj tjedan da će Kina “odmah” poslati dva milijuna maski Europi i zahvalila premijeru Li Keqiangu na pomoći. Podsjetila je pritom da je EU pomogao Kini u siječnju doniravši opremu.

Kineska braća

Peking je ovaj tjedan poslao medicinsku opremu i Srbiji pošto je ona zatražila pomoć.

“Pokazalo se da se bez vas Europa teško može obraniti”, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kineskoj veleposlanici, napomenuvši da Srbija čeka pomoć “kineske braće”.

Xinhua je objavila da će idućih dana u Srbiju stići još pomoći i liječnika.

Peking se zadnjih godina bori za jači utjecaj na Balkanu, u prvom redu ulaganjima u infrastrukturu uz pomoć velikih zajmova.

Drugi politički saveznici kojima Kina pomaže i šalje opremu neke su zemlje u Africi.

Uz to, Jack Ma, najbogatiji čovjek u Kini, donirao je dva milijuna maski koje će se distribuirati Europom. Prve pošiljke već su stigle u Belgiju, Španjolsku i Italiju.

Još milijun maski namijenjenih Francuskoj krenulo je iz Kine u srijedu.

Kinesko-američke trzavice

Državni list “People’s Daily” u četvrtak je istaknuo kinesku ulogu kao “odgovorne velike zemlje” koja spremno surađuje s drugim nacijama.

Velikodušni kineski iskazi solidarnosti događaju se u trenutku kada se Peking i Washington spore zbog nedavne kineske odluke da masovno protjera američke novinare, a predsjednik Donald Trump i dalje za koronavirus koristi frazu „kineski virus“.

S obzirom na to da se i SAD bori s virusom na svojem teritoriju, analitičari objašnjavaju da Kina želi iskoristiti priliku da se repozicionira kao alternativni globalni lider.

“Sada se, s obzirom na to da američka vlada pod Trumpom ne uspijeva dati nikakav smisleni međunarodni odgovor, a EU je okupiran nacionalnim odgovorima, kineskoj vladi pruža jedinstvena prilika da uskoči na prazno mjesto”, rekla je Marina Rudyak, stručnjakinja za kinesku stranu pomoć na Sveučilištu Heidelberg.

Kina također pokušava promijeniti narativ o Covidu-19, otklanjajući kritike zbog svojih početnih pokušaja prikrivanja zaraze, te se postaviti kao spasitelj “drugih zemalja koje su ili zakasnile u svojim odgovorima ili su bile manje spremne od Kine”.

Za neke europske zemlje, izgleda da ta strategija djeluje.

“U Europi se razvijaju suprotstavljeni narativi. Većina ljudi smatra Kinu odgovornom za ovu globalnu krizu”, rekao je Joerg Wuttke, predsjednik Europske trgovinske komore u Kini.

“Ali velikodušna humanitarna pomoć iz Kine mogla bi javno mnijenje u Europi okrenuti više u korist Kine”, smatra on.

Komentirajte prvi

New Report

Close