Talijanski gradić nema više zaraženih stanovnika, evo kako im je to uspjelo

Autor: Poslovni.hr , 20. ožujak 2020. u 10:45
Foto: Reuters

Studija je dovela do spoznaje kako presudnu ulogu u širenju epidemije koronavirusa imaju asimptomatski ljudi.

Vo, mai  talijanski gradić u sjevernoj Italiji u kojem je zabilježen prvi talijanski smrtni slučaj od koronavirusa već nekoliko dana nije zabilježio nijedan novi slučaj zaraze. Točnije od 13. ožujka, ili sedam dana za redom.. Dok izvještaji govore da su još 52 osobe u samoizolaciji, piše Večernji list.

Vò je  nažalost, postao poznat jer je upravo njihov stanovnik bio prva žrtva koronavirusa. Bilo je to 22. veljače. Vo je tada proglašen crvenom zonom, i bio je izoliran kao i neki drugi gradovi na sjeveru Italije. Tamošnje vlasti  u suradnji sa znanstvenicima odlučili su u sklopu suzbijanja zaraze provesti studiju te testirati svakog stanovnika neovisno o tome ima li ili ne simptome koronavirusa. Cilj je bio proučiti ponašanje virusa, dinamiku prenošenja i rizične kategorije. Tako je testirano svih 3300 stanovnika.

Kada je studija i sveopće testiranje započeto, tog  6. ožujka, bilo je najmanje 90 zaraženih u regiji Vò. Budući da su tada krenuli testirati sve, pronašli su i one asimptomatske, ali pozitivne građane. Testiranje je omogućilo identifikaciju barem šest asimptomatskih osoba koje su imale pozitivan test na Covid-19. “Da ti ljudi nisu bili otkriveni “, govore stručnjaci, “nesvjesno bi zarazili i ostale stanovnike”.

Studija je dovela do spoznaje kako presudnu ulogu u širenju epidemije koronavirusa imaju asimptomatski ljudi, što sada potvrđuju i kineske studije iz Wuhana.

Komentirajte prvi

New Report

Close