Orban tvrdi da je blokirao europski proračun zbog imigracije

Autor: Poslovni dnevnik , 18. studeni 2020. u 22:00
Mađarski premijer Viktor Orban uložio je veto zajedno s poljskim kolegom/REUTERS

Čelnici članica Europske unije postigli su u srpnju politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu od 1,07 bilijuna eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura.

Mađarska je stavila veto na europski proračun i fond za oporavak kako ne bi bila primorana prihvatiti imigraciju, rekao je u srijedu mađarski premijer Viktor Orban.

Mađarska je u ponedjeljak zajedno s Poljskom stavila veto na višegodišnji financijski okvir 2021.-2027., tvrdeći da se njime pristup sredstvima uvjetuje poštivanjem vladavine prava.

„Prihvaćanjem trenutnog prijedloga ne bi bilo prepreke da se isplata novca članicama uvjetuje prihvaćanjem imigracije te da se proračunskim sankcijama ucjenjuje one države koje joj se protive“, priopćio je Orban.

No, valja naglasiti kako proračun i plan oporavka ne sadržavaju nikakav dio o imigraciji čiji je Orban žestok protivnik.

Čelnici članica Europske unije postigli su u srpnju politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu od 1,07 bilijuna eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijardi bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova.

Ukupno je članicama dostupno preko 1,8 bilijuna eura. Analitičari konzultantske tvrtke Eurasia Group smatraju da je mađarski i poljski veto velika prepreka ukupnom planu oporavka.

„Čak i u slučaju dogovora u prosincu, bit će značajnog kašnjenja u financiranju ranjivijih članica, vjerojatno najranije u trećem tromjesečju 2021.“, stoji u njihovoj analizi.

No, njemački ekonomist Daniel Gros ocjenjuje kako, za razliku od početka pandemije, države poput Italije i Španjolske sada uživaju vrlo povoljne uvjete zaduživanja te si mogu priuštiti čekanje europskog novca.

„Poljska i Mađarska izgubit će više od Italije i Španjolske zbog kašnjenja“, smatra Gros, a prenosi CNBC.

Komentirajte prvi

New Report

Close