Nakon odluke o rastavi moraju podijeliti imovinu vrijednu 145 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 06. svibanj 2021. u 07:33
Foto: Reuters

Na uskoro bivšu suprugu Billa Gatesa prenijete su dionice vrijedne 1,8 milijardi dolara.

Melinda French Gates, uskoro bivša supruga Billa Gatesa, dobila je za sada tek simbolični dio od 145 milijardi dolara imovine s obzirom da će podjela u slučaju ovog bračnog para biti mnogo složenija nego prilikom razvoda Jeffa Bezosa i MacKenzie Scott. Kako prenosi Bloomberg, dokumenti poslani 3. svibnja američkom financijskom regulatoru pokazuju da je Cascade Investments – holding kompanija koju su zajednički osnovali supružnici – prenijela dionice vrijedne preko 1,8 milijardi dolara na Melindu French Gates. Inače, Cascade trenutno drži udjele u više kompanija ukupno vrijedne 50 milijardi dolara.

Buduća suradnja

Melindi su za sada pripale 1,5 milijardi dolara vrijedne dionice kanadske željezničke kompanije CNR te više od 300 milijuna dolara vrijedne dionice kompanije AutoNation. Podjela imovine između supružnika Gates važna je i s aspekta činjenice da upravljaju najvećom privatnom humanitarnom zakladom na svijetu. Stoga će mnogo toga ovisiti o njihovoj budućoj suradnji. “Njihov osobni odnos imat će goleme posljedice na to gdje će novac odlaziti. Zaklada Gates je najutjecajnija i najvažnija filantropska organizacija na svijetu, ne samo po imovini i iznosu donacija. Zbog toga su Melinda i Bill Gates postali vrlo utjecajne javne osobe”, pojašnjava Benjamin Soskis, analitičar Centra za neprofitne i filantropske organizacije instituta Urban.

Razlaz, nakon 26 godina braka, uslijedio je dvije godine nakon što je još jedan američki tehnološki milijarder, Jeff Bezos, doživio bračni brodolom. Osnivač Amazona i njegova tadašnja supruga MacKenzie Scott raspodijelili su 16 posto dionica internetskog trgovca u omjeru 75:25.

Nakon razvoda Scott je postala četvrta najbogatija žena svijeta, a tijekom prošle godine postala je najveća donatorica na svijetu. Trenutno Scott raspolaže sa 58,6 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera. Međutim, njihova imovina temeljila se na udjelu u Amazonu dok je 145 milijardi dolara kojima raspolažu Gatesovi mnogo složenije za raspodijeliti.

Prepuni nekretnina

Gatesovi su postali milijarderi zahvaljujući dionicama Microsofta, no danas udjel u softverskom divu kojeg je Bill Gates osnovao 1975. čini manje od petine njegove ukupne imovine. Većina tih dionica tijekom godina prebačena je na zakladu, a koliko Gates osobno drži dionica Microsofta nije poznato otkako je prošle godine otišao iz upravnog odbora kompanije. Najviše imovine koncentirano je u Cascade Investmentsu. Kompanijom upravlja Michael Larson, a Gates je kroz Cascade izložen nekretninama, energetici, ugostiteljstvu te javnom sektoru.

Bračni par Gates jedan je od najvećih vlasnika nekretnina u SAD-u. Iako zakonodavstvo države Washington gdje Gatesovi imaju prebivalište propisuje da bračni partneri imaju jednaka vlasnička prava nad imovinom stečenom tijekom braka, to ne znači nužno da će i biti podijeljena na jednake dijelove. “Nije obvezno raspodijeliti imovinu u omjeru 50:50. Sud jednom partneru može dodijeliti više ili manje imovine”, pojašnjava Janet George, odvjetnica specijalizirana za obiteljsko pravo u tvrtki McKinley Irvin. Detalji podjele njihove imovine možda nikada neće biti javno poznati, smatra George. Javnosti će biti poznato tek raspodjela velikih dioničkih udjela koji zbog regulative moraju biti javno objavljeni, ističe ta odvjetnica.

Komentirajte prvi

New Report

Close