Objavljen novi popis najvrednijih svjetskih putovnica, evo kako stoji Hrvatska

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2022. u 10:21
FOTO: REUTERS/Fred Greaves

Koliko je rat u Ukrajini utjecao na promjene na listi najvrednijih putovnica na svijetu, tko je na vrhu, a tko na dnu? Ovom temom se bavila londonska savjetodavna firma za globalno državljanstvo i boravak Henley & Partners.

Njihov indeks rangira 199 putovnica prema broju destinacija kojima njihovi vlasnici mogu pristupiti bez prethodne vize. Njihova lista je jedan od nekoliko indeksa koje su kreirale financijske kompanije za rangiranje globalnih putovnica prema pristupu koji pružaju svojim građanima. Ažurira se u realnom vremenu tijekom cijele godine, kako i kada promjene vizne politike stupe na snagu.

Od izbijanja rata krajem veljače mnoge zemlje su ili izmijenile svoju politiku ulaska ili su u potpunosti ukinule vize za vlasnike ukrajinskih putovnica, što znači da je Ukrajina zabilježila rekordan rast, piše u izvještaju, prenosi N1.

U međuvremenu, Europska unija, Sjedinjene Države i Kanada zabranile su ruskim operaterima svoj zračni prostor dok neke zemlje više ne izdaju vize ruskim državljanima, navodi se u izvještaju savjetodavne firme.

Iako ovo još uvijek nije dramatično utjecalo na poziciju Rusije na listi, izvještaj sugerira da će se to vjerojatno promijeniti u idućim mjesecima. Indeks je inače zasnovan na ekskluzivnim podacima Međunarodne udruge za zračni promet (IATA) i redovno prati svjetske putovnice koje su najpovoljnije za putovanja od 2006. godine.

Na listi za drugi kvartal 2022. Ukrajina je porasla za jedno mjesto i sada je rangirana na 34. mestu, a njeni državljani sada mogu putovati u 143 destinacije bez vize (ili bez vize po dolasku). Rusija je pala za četiri mjesta na 49. poziciju, s otvorenim putovanjima u 117 zemalja, s tendencijom dodatnog pogoršsanja kako se suspenzije viza i sankcije formaliziraju.

Vrh indeksa ostaje isti kao i prije – Japan i Singapur dijele prvo mesto. Nositelji ovih putovnica u teoriji mogu putovati na 192 destinacije bez vize, ali vrijedi napomenuti da to ne uzima u obzir privremena ograničenja.

Državljani Afganistana ponovo su na dnu indeksa i mogu pristupiti samo 26 zemalja bez prethodnog izdavanja vize.

U prvih 10, Južna Koreja je i dalje izjednačena s Njemačkom na drugom mestu, s rezultatom 190, a Finska, Italija, Luksemburg i Španjolska su zajedno na trećem mestu, s rezultatom 189.

Dok Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska dijele četvrto mjesto (188), Francuska je pala na peto mjesto.

Velika Britanija, koja je prošlog mjeseca ukinula sva preostala ograničenja vezana za covid-19, napredovala je za jedno mjesto (pozicija 5), pored Francuske, kao i Irske i Portugala.

Sjedinjene Države ostaju na broju šest, s ocjenom 186, dijele poziciju s Belgijom, Novim Zelandom, Norveškom i Švicarskom.

Nema promjene na broju sedam, a Australija, Kanada, Češka, Grčka i Malta ponovno ostaju zajedno, s rezultatom 185.

Na osmom mjestu Mađarska je sama, s rezultatom 183, dok je Poljska pala s osmog na deveto mjesto na listi, dijeleći mjesto s Litvom i Slovačkom, s ocjenom 182. Estonija, Letonija i Slovenija zaokružuju prvih deset, s ocjenom 181.

Slovenska putovnica je najmoćnija u regiji, slijede je Hrvatska, koja je na 18. mjestu, ispred Srbije koja je na poziciji 39 (135 država) ispred Makedonije (pozicija 47) i Crne Gore (pozicija 48).

Komentirajte prvi

New Report

Close