Novo poskupljenje u Njemačku stiže 1. siječnja. Pogođena industrija strahuje od vala bankrota

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2023. u 09:27
Foto: Pixabay

Ugostiteljska industrija strahuje od vala bankrota.

Porez na dodanu vrijednost za ugostiteljstvo će u Njemačkoj od siječnja ponovo biti povećan sa sedam na 19 posto, pa ova industrija strahuje od vala bankrota, piše Klixba.

Cijene u ugostiteljstvu značajno su porasle posljednjih godina u Njemačkoj, iako je smanjenje PDV-a do sada ograničavalo taj učinak. Ipak, od 1. siječnja ponovo dospijeva na 19 posto. Izuzetak će biti hrana koja se preuzima ili dostavlja, gdje još uvijek vrijedi PDV od sedam posto.

Njemačko udruženje hotela i restorana (DEHOGA) se žali da bi dodatne troškove povećanja poreza morali prebaciti na goste jer više nema rezervi.

Primjera radi, svinjski odrezak trenutno košta oko 15 eura, a gosti bi ga od siječnja morali platiti 16,80 eura. Bečki teleći odrezak, koji trenutno košta oko 24 eura što ovisi o regiji, nakon povećanja PDV-a koštao bi oko 26,80 eura.

Preduvjet za gore navedeni primjer obračuna je da ugostitelji pojedinačno prenesu povećanje poreza na kupce. Ako to ne naprave, sa svakim jelom koje prodaju zaradit će manje nego što trenutno zarađuju.

“Umjesto stvaranja porezne pravednosti i ujednačenog oporezivanja hrane na 7 posto, povećanje poreza na 19 posto od 1. siječnja 2024. ugrozit će tisuće sredstava za život i izazvati gubitak kvalitete života i gastronomske raznolikosti”, kazao je predsjednik DEHOG-a Guido Zollick.

PDV povećanje uzrokuje neophodna značajna povećanja cijena, a Zöllick smatra da to znači da će posebno pogođene biti osobe s niskim i prosječnim primanjima.

Upozorio je na gubitke u prodaji, zatvaranje poslovanja i otpuštanja, a kao rezultat toga država neće imati toliko veći dodatni porezni prihod od očekivanog.

Nasuprot tome, predsjednik njemačkog instituta za ekonomska istraživanja kaže da “nema više nikakvog opravdanja za produženje smanjenja PDV-a”.

“Pomogla je industrija koja je posebno teško pogođena korona krizom. Smanjenje je skupo. Ono prvenstveno koristi onima koji zarađuju. Ljudi koji rade s minimalnom plaćom obično si ionako ne mogu priuštiti restoranske ponude”, kazao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close