Novi soj korone uključio sve alarme, tri europske države već su hitno zabranile letove iz Britanije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. prosinac 2020. u 15:32
FOTO: REUTERS/Toby Melville

Novi soj koronavirusa otkriven u Velikoj Britaniji mogao bi se brže širiti među populacijom, objavile su u subotu britanske zdravstvene vlasti, istaknuvši da još uvijek nastoje utvrditi je li on i smrtonosniji.

Nizozemska je u nedjelju rano ujutro zabranila letove koji dolaze iz Velike Britanije nakon otkrića nove inačice koronavirusa.

Zabrana stupa na snagu odmah te vrijedi do 1. siječnja, priopćila je vlada.

I Belgija je odlučila od nedjelje u ponoć suspendirati letove i vlakove koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva nakon što je na dijelu britanskog teritorija otkriven novi soj koronavirusa, a suspenziju letova iz te zemlje razmatra i Njemačka, kao i iz Južnoafričke Republike, doznaje AFP iz vladinih izvora.

Italija će također obustaviti letove s Velikom Britanijom, rekao je u nedjelju talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

Nizozemski Nacionalni institut za javno zdravstvo i okoliš (RIVM) preporučio je ograničavanje unošenja ove inačice virusa iz Britanije što je više moguće i to kontrolom putničkog kretanja, što je dovelo do vladine zabrane zračnog prometa.

Inačica virusa koja je opisana u Velikoj Britaniji već je identificirana u nasumičnom uzorku u Nizozemskoj početkom prosinca, dodaje se u priopćenju vlade.

Slučaj se treba dalje istražiti kako bi se utvrdilo tko je pogođen, kako se zaraza pojavila i jesu li poznati povezani slučajevi.

Britanija je u subotu najavila novo zatvaranje za London i dijelove juga i istoka Engleske počevši od nedjelje, zabrinuta zbog brzog širenja novog soja virusa.

Nedavno otkrivena inačica je do 70 puta zaraznija od prethodno poznatog tipa virusa, rekao je premijer Boris Johnson u subotu. No rekao je da nema dokaza da je cjepivo protiv novog soja manje učinkovito.

Velika Britanija obavijestila je WHO o bržem širenju ovog soja virusa, a glavni britanski epidemiolog Chris Whitty u subotu je poručio da njihova savjetodavna grupa za hitne i nove opasnosti od respiratornih virusa (NERVTAG) smatra da bi se taj novi soj mogao brže širiti među populacijom.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Smiješan i očajnički pokušaj Nizozemske da zaustavi virus.

Malo smirite strasti. Koje to sve alarme? Razlika je uobičajena. Cjepivo će bit učinkovito i na taj zato je bitno što prije i što većem broju procjepit. To je oremalo vremena za ozbiljne mutacije virusa. Ali bez cijepljenja iduće godine je moguća zabrinutost.

New Report

Close