Njemačka najavila reformu regulative financijskog izvještavanja

Autor: Poslovni dnevnik , 30. lipanj 2020. u 21:59
Urušavanjem Wirecarda povjerenje na njemačkom tržištu doživjelo je težak udarac/Reuters

Regulatorne reforme najavio je i burzovni operater Deutsche Börse, koji izračunava indeks DAX sastavljen od dionica 30 vodećih njemačkih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji.

Njemačka vlada planira reformirati zakone o financijskim izvješćima nakon urušavanja financijsko-tehnološke kompanije Wirecarda, kojoj je iz bilance nestalo 1,9 milijardi eura.

“Kompetentan, učinkovit i djelotvoran postupak financijskog izvještavanja važan je kako bi se osiguralo funkcionalno i transparentno tržište kapitala”, rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva pravosuđa. Dodao je kako to ministarstvo surađuje s ministarstvom financija na procjeni opsega potrebnih reformi.

U Njemačkoj tijelo pod nazivom Panel za kontrolu standarda financijskog izvještavanja (DPR) provjerava ispunjavanje standarda u financijskim izvješćima u ime države.

Regulatorne reforme najavio je i burzovni operater Deutsche Börse, koji izračunava indeks DAX sastavljen od dionica 30 vodećih njemačkih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji. “Povjerenje u tržište kapitala nedvojbeno je pretrpjelo težak udarac tijekom zadnjih nekoliko dana. Naša je zadaća kao operatera tržišta između ostalog i jačanje povjerenja na tržištu kapitala”, priopćio je Deutsche Börse, obećavajući “dubinski pregled i reviziju” pravila i propisa.

Wirecard je uvršten u indeks DAX u rujnu 2018. godine. Sastav indeksa analiza se svaka tri mjeseca. Sljedeća je revizija na rasporedu u rujnu.

Podsjetimo, Wirecardova je tržišna vrijednost na vrhuncu iznosila 28 milijardi eura, a sada je prva tvrtka uvrštena u DAX koja je propala. Skandal je izbio nakon što ih je revizor Ernst & Young prošlog tjedna upozorio da ne može pronaći dokaze o depozitima u vrijednosti 1,9 milijardi eura.

U priču su se uključile dvije banke na Filipinima, objavivši da su dokumenti o računima krivotvoreni i da njemačka tvrtka nije njihov klijent.

Komentirajte prvi

New Report

Close