Nijemci dijele radne dozvole, a starosna dob nije uvjet

Autor: Poslovni.hr , 28. kolovoz 2018. u 10:39
Foto: Getty Images

Svaki kvalificirani radnik koji uspije doći u Njemačku i nađe poslodavca, dobiti će posao ukoliko pokaže potrebne vještine i znanje.

Novi zakon o imigraciji je u pripremi, a cilj je da se zbog nedostatka kvalificiranih radnika pojednostave procedure, ne samo za visoko obrazovani kadar, već i za one koji imaju završenu srednju školu.

"U Njemačkoj se o novom zakonu priča kao da je stvar već završena, iako on još nije izglasan u Bundestagu. U svakom slučaju, neće se dugo čekati da on stupi na snagu, ističe novinar Mirsad Kebić, koji već nekoliko godina živi i radi u Munchenu.

Kako kaže, zbog toga se očekuje još veći odljev stanovništva. 

"Svaki kvalificirani radnik koji uspije doći u Njemačku i nađe poslodavca, dobiti će posao ukoliko pokaže potrebne vještine i znanje".

Napominje da useljavanje u Njemačku ide lančano, odnosno da svatko povlači nekog svoga, a da mnoge njemačke tvrtke daju bonuse onim radncima koji dovedu nekog koji zadovolji probni rad, prenosi Klix

"Prednost je što starosna dob ne igra veliku ulogu za deficitarne poslove, kod na primjer zavarivača, zidara ili tesara. Tu vrijedi pravilo: 'Samo dođi", napominje Kebić. 

"Najvažniju ulogu na kraju uvijek igra poznavanje njemačkog jezika", ističe Kebić.

Komentirajte prvi

New Report

Close