Mogli bi se naći zaključani u ‘vječitom trgovinskom ratu’, čiji dolazak kao da nitko ne vidi

Autor: Poslovni.hr , 13. travanj 2019. u 08:00
Foto: Getty Images

Dok neki misle da će trgovinski sporazum između SAD-a i Kine zvučati kao pozitivan signal za tržišta i gospodarstvo, postoje znaci da bi trgovinski rat mogao potrajati.

Ako je cilj trgovinskog rata osigurati zaštitu industrije SAD-a, ponovno oduzimajući tržišni udio nazad iz Kine i drugih jeftinih konkurenata, privremene carine neće to ostvariti, analizirao je CNBC.

Kapital će teći samo u te industrije ako vjeruje da je njegova zaštita od jeftine strane robe trajna, a ne privremena.

Mnogi komentari na tržištu govore o carinama i trgovinskom ratu kao privremenim događajima. Trgovinski sporazum između SAD-a i Kine, tvrdi se, biti će jasan signal za tržišta i gospodarstvo – da je sve u redu.

Ali postoje naznake da bismo mogli biti u dužem setu trgovinskih bitaka: vječnom trgovinskom ratu.

Uzeti u obzir

-Carine SAD-a za čelik ostale su na snazi ​​čak i nakon što su SAD 30. rujna potpisale novi trgovinski sporazum s Meksikom i Kanadom.

-Administracija želi zadržati mogućnost da trajno udara kaznene carine Kini kao dio novog trgovinskog sporazuma.

-Administracija kreće u nametanje 11 milijardi dolara carina na uvoz razne europske robe (zbog spora oko subvencija zrakoplovnim kompanijama), a postoji i bojazan da je sljedeći korak uvođenje carine na uvoz europskih automobila.

Sve to pridonosi ideji da Trumpova administracija vidi carine kao alat za pregovaranje kako bi dobila ono što želi. Carine će nestati kada se postignu ciljevi.

Ali stvara se nešto upravo suprotno: administracija koja želi neki oblik trajnih tarifa i nastavak trgovinskih bitaka. Predsjednik Trump je, na kraju krajeva, sam sebe nazvao "Carinskim čovjekom".

"Eskalaciju trgovinskih napetosti vidimo kao važan rizik. Iako je došlo do poboljšanja između SAD-a i Kine i mogućeg sporazuma u bliskoj budućnosti, zabrinuti smo da će trgovinske napetosti eskalirati u drugim sektorima, kao što je automobilski sektor", izjavila je za CNBC Gita Gopinath, glavna ekonomistica Međunarodnog monetarnog fonda.

Globalni ekonomist Banke Amerike Merrill Lynch Ethan Harris izjavio je kako očekuje nastavak trgovinskih ratova zbog različitih pitanja i različitih trgovinskih partnera, čak i ako postoji sporazum s Kinom.

“Trgovinski rat neće nestati tijekom mandata predsjednika Trumpa. Mislim da će prolaziti kroz razdoblja vrućeg rata i hladnog rata”, rekao je.

Postoje ekonomski i politički razlozi zbog kojih bi tržišta trebala razmišljati o dugom trgovački rat.

Što ako postoji dugoročniji cilj oživljavanja američke proizvodnje

Ako je cilj osigurati zaštitu industrije SAD-a u ponovnom razvoju i stjecanju tržišnog udjela iz Kine i drugih jeftinih konkurenata, privremene carine to neće ostvariti.

Kapital će teći u te industrije samo ako vjeruje da je njegova zaštita od jeftine strane robe trajna, a ne privremena.

I ako je predsjednikov cilj, kako je rekao, smanjiti trgovinske deficite, onda bi smanjenje uvoza, dijelom uz pomoć carina, moralo biti dijelom te jednadžbe.

Politički, pitanje je hoće li trgovinski mir ili trgovinski ratovi poslužiti predsjedniku. Moguće je da se predsjednik, u potrazi za reizborom, okrene svojoj biračkoj bazi i kaže: "Misija izvršena."

Moguće je da će to početi smatrati korisnijim, nego što trenutno smatra da mu je korisna kontinuirana bitka s trgovinskim partnerima SAD-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close