Microsoft izmijenio ponudu za Activision, Call of Duty i na drugim platformama

Autor: Ana Blašković , 22. kolovoz 2023. u 22:00
Ugovor Microsofta i Activisiona, prvi put najavljen u siječnju lani, trebao je biti postignut do 18. srpnja/REUTERS

Američka kompanija popustila pred zahtjevima regulatora koji žele veću konkurenciju.

Microsoft je dramatično promijenio uvjete ponude za Activision Blizzard vrijedne 75 milijardi dolara nakon što je britanski regulator izdao svjetsku zabranu originalnog ugovora zbog zabrinutosti da će ugušiti inovacije na novonastalom tržištu igara u oblaku.

Dvije tvrtke podnijele su novi prijedlog ugovora o spajanju Upravi za tržišno natjecanje i tržišta, omogućujući ekskluzivna prava francuskom konkurentu igara Ubisoftu za distribuciju naslova Activision Blizzard na PC-u i konzolama, uključujući hit igru ​​Call of Duty, izvan Europskog ekonomskog prostora (EEA).

Veliki ustupak
Promjena je veliki ustupak Microsofta, koji je prethodno naglašavao važnost gaminga u oblaku i na više platformi za svoje poslovanje – dva područja u kojima se sada značajno odriče kontrole. Prema novim uvjetima, Microsoft ne može lansirati Activision Blizzard igre isključivo na vlastitoj usluzi streaminga u oblaku Xbox Cloud Gaming.

75

milijardi dolara vrijedan je ugovor Microsofta i Activision Blizzarda

Potez dolazi nakon mjeseci natezanja u kojima su globalni regulatori zauzeli različite i promjenjive stavove o sporazumu, jednom od najvećih koji se brusi u tehnološkom sektoru. U travnju je CMA rekao da će blokirati akviziciju pošto je ocijenio da su Microsoftovi ustupci koji se odnose na zabrinutost protiv monopola nedovoljni.

Europska komisija u svibnju je odobrila dogovor, izvukavši suprotan zaključak o ustupcima koji su uključivali pristanak na licenciranje Activision igara bilo kojem pružatelju usluge streaminga igara u oblaku. U SAD-u je Savezna komisija za trgovinu pokrenula je pravni spor protiv akvizicije u prosincu, ali ga je federalni sudac poništio, a žalba je odbijena.

Budući da je CMA isprva blokirao dogovor, Microsoft je pregovarao o ugovorima o licenciranju s konkurentima, uključujući i Sony, za pristup popularnim igrama pokušavajući ublažiti zabrinutost regulatora.

Ugovor s Activisionom, prvi put najavljen u siječnju lani, trebao je biti postignut do 18. srpnja, ali je dogovoreno produljenje od 90 dana za regulatorna pitanja. Kompanije se nadaju da će CMA izdati novu odluku prije isteka roka 18. listopada.

“Ovo nije zeleno svjetlo. Pažljivo ćemo i objektivno procijeniti detalje restrukturiranog posla i njegov utjecaj na konkurenciju,” rekla je izvršna direktorica CMA-a Sarah Cardell.

Trajna prava streaminga

Ubisoft stječe trajna prava streaminga u oblaku za Call of Duty i sve druge Activision igre, kao i one nove u sljedećih 15 godina.

Nije zeleno svjetlo
“Naš se cilj nije promijenio: svaka buduća odluka o novom ugovoru osigurat će da rastuće tržište igara u oblaku nastavi imati koristi od otvorene i učinkovite konkurencije koja pokreće inovacije i izbor”, dodala je.

Prema izmijenjenom ugovoru, Ubisoft stječe prava streaminga u oblaku za Call of Duty i sve druge Activision igre, kao i nove će biti objavljene u sljedećih 15 godina, a koja bi imao trajno.

Ta bi prava bila isključiva svugdje osim unutar EEA. Reuters neslužbeno doznaje da će ustupci koje je Microsoft dao Bruxellesu vrijediti i u novom sporazumu. Microsoft će zadržati kontrolu nad razvojem igara i prava na streaming mobilnih igara, prostor koji je istaknuo kao područje rasta gdje želi pokrenuti svoju trgovinu aplikacija za igre na telefonima.

Komentirajte prvi

New Report

Close