Kartičari bacili na koljena europskog kralja bankomata

Autor: Tomislav Pili , 10. travanj 2015. u 09:20
Dvije trećine prodaje odnosi se na bankomate, a trećina na POS uređaje

Tvrtka ispituje mogućnosti akvizicije, ali i prodaje konkurentu nakon stagnirajuće prodaje i daljnjeg pada profitabilnosti.

Jedan od vodećih europskih proizvođača bankomata, njemački Wincor Nixdorf, u novom vlasniku pokušava pronaći spas za svoje poslovanje načeto usponom bezgotovinskog plaćanja.

Prema navodima Reutersa koji se poziva na dva upućena, ali neimenovana izvora, kompanija je zatražila od skupine investicijskih banaka da predlože ideje koje će osigurati budućnost tvrtke, poput kupnje manjeg konkurenta. Međutim, nije isključena i prodaja Wincor Nixdorfa. Uz prodaju investicijskim fondovima, u igri je i prodaja tvrtke konkurentima iz branše, navodi Reuters. Međutim, izvori naglašavaju kako je sve još samo ideja te da bi Uprava Wincor Nixdorfa mogla i odustati od prodaje ako se pokaže da to neće donijeti benefite.

Iz kompanije su službeno odbili komentirati napise. Tržišna kapitalizacija, odnosno burzovna vrijednost tvrtke, iznosi 1,44 milijarde eura, a dionica je izgubila u posljednjih godinu dana 15 posto vrijednosti dok je istovremeno indeks Frankfurtske burze ojačao za trećinu. Posljednje dostupno financijsko izvješće za četvrti kvartal otkriva da je kompanija imala stagnirajuću prodaju od 640 milijuna eura te 12 posto pada dobiti prije kamata, poreza i amortizacije na 37 milijuna eura.

Wincor Nixdorfu velik problem predstavlja uspon internetskog plaćanja te niska investicijska izdvajanja banaka. Dvije trećine prodaje čine bankomati, dok ostatak udjela imaju POS uređaji. Na europsko tržište plasira 70 posto prodaje. Glavni konkurenti su mu američki NCR i japanski Oki Electric. Njihovo preuzimanje ipak je malo vjerojatno, tvrdi Reutersov upućeni izvor. 

Wincor u Hrvatskoj

Erste vrlo zadovoljan

Bankomati Wincor Nixdorfa poznati su i klijentima hrvatskih banaka. U najvećoj, Zagrebačkoj banci, odgovorili su kako ove bankomate "koriste u manjem broju". Najprecizniji odgovor dala je Erste banka koja tvrdi da koristi 172 bankomata Wincor Nixdorf bankomata ili 27,34 posto ukupne bankomatske mreže. U Ersteu kaži i da su vrlo zadovoljni njihovim proizvodima. Zadovoljni su i u Privrednoj banci Zagreb, a Raiffeisen banka je poručila kako ne koristi ove bankomate. Zastupnik za Hrvatsku Asseco SEE tvrdi da Wincor Nixdorf drži 32 posto hrvatskog tržišta.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Uništiti će ih nova tehnologija i Internet. Nijemci nisu poznati po kreativnosti i očito su prespavali Internet revoluciju.

New Report

Close