Izumio 100 posto precizan test na koronu koji ima još jednu veliku prednost u usporedbi s drugima

Autor: Poslovni.hr , 18. prosinac 2020. u 09:33
Foto: Reuters

Brzina i pouzdanost vitalni su elementi procesa testiranja.

Stephen Bustin profesor je molekularne medicine na britanskom sveučilištu Anglia Ruskin i vodeći stručnjak za kvantitativne lančane reakcije polimeraza (qPCR), koje se široko koriste za otkrivanje prisutnosti virusa SARS-CoV-2 u stanicama. On je zajedno s kolegama uiz bolnice Broomfield u Clemsfordu razvio jedinstveni test koji su nazvali Cov2-ID.

Spomenuti test otkriva tri viralne mete, što ga čini pouzdanijim od drugih aktualnih testova za otkrivanje novog koronavirusa, koji ciljaju samo dvije viralne mete, a u gotovo 30 uzoraka pacijenata koji su testirani pokazao je 100-postotnu učinkovitost, piše Zimo.

Isti test ima potencijal otkriti i razinu viralnog opterećenja prisutnog u svakom testiranom pacijentu.

Većina uzoraka pacijenata prikupljena je u Engleskoj i oni su sadržavali mutirani genotip virusa, no jedan testiran uzorak iz Australije pokazao je drugačiji, “divlji” genotip virusa.

Cov2-ID test razvijen je prema MIQE smjernicama koje je razvio sam profesor Bustin u suradnji s drugim svjetskim znanstvenicima i kojima je namjera promicati najbolje prakse za dizajniranje qPCR testova koji bi davali rezultate koji su robusni, osjetljivi i brzi. Cov2-ID test također je dizajniran da smanji izglednost lažnih negativnih rezultata, što može dovesti do toga da zaraženi pacijenti, zapravo i ne znajući za to, zarazu šire dalje.

Cov2-ID test daje rezultate mnogo brže od trenutačnih qPCR testova koji se koriste u svijetu te može dati rezultate dok je testirana osoba još uvijek na mjestu testiranja, što uvelike pomaže u sprječavanju širenja zaraze.

Brzina i pouzdanost vitalni su elementi procesa testiranja. Trenutačno nije izvedivo da netko čeka na rezultat testiranja na mjestu testiranja. Te osobe u međuvremenu mogu otići u trgovine, prije negoli doznaju rezultat testa, što je rizik za širenje virusa među populacijom. Mi smo razvili test koji rezultate daje u svega 20 minuta, kaže Bustin.

Komentirajte prvi

New Report

Close