Ima jahtu u Crnoj Gori, a za porez dužan 380.000 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 19. lipanj 2018. u 07:52
Porto Montenegro je najluksuznija crnogorska marina /Marko Lukunić/PIXSELL

Crna Gora je privlačna za jahtaše jer je, uz ostalo, gorivo za plovila oslobođenog plaćanja carina i poreza.

Specijalizirani portali i turistički magazini Crnu Goru često navode kao jahting destinaciju koju treba posjetiti.

Crna Gora je privlačna destinacija jer nudi znatno liberalniji i jeftiniji režim boravka stranih jahti u crnogorskim vodama, njihovog uvoza i registracije pod crnogorskom zastavom, niže stope poreza i drugo, poput goriva za jahte oslobođenog plaćanja carina i poreza.  Sve to je bilo dovoljno primamljivo za brojne strane, ali i domaće vlasnike jahti.

U Crnoj Gori je, prema službenim podacima koje navode Vijesti, registrirano 237 jahti, od čega 36 pripada crnogorskim građanima i tvrtkama. Među vlasnicima jahti, statusnim simbolom, ima i poreznih dužnika, ali i osuđenih za kriminalno udruživanje. U crnogorskom registru nema megajahti, jer najveća registrirana ne prelazi 24 metra. Vlasnici jahti koje plove pod crnogorskom zastavom su najčešće Rusi (67), Srbi (62), zatim Albanci, Talijani i Amerikanci, zatim imućni pojedinci iz Kazahstana, Češke, BiH, Ukrajine i Velike Britanije.

 

36 jahti

registriranih u Crnoj Gori pripada građanima te države

Tvrtke registrirane na Britanskim Djevičanskim otocima imaju 35 jahti u Crnoj Gori. Od građana Cne Gore jahte imaju Branko Vujošević, Sabri Zejnelaga, Aleksandar Bošković, Emir Rašketić, Ratko Vujačić, Željko Perović, Snežan Kovinić, Marijan Milošević, Petar Brakočević, Pairaktaridis Emmanouil, Dejan Ban, Momir Vojinović, Miljan Darmanović, Vladimir Kordić, Nikola i Petar Vukotić (dvije jahte), Ismet Cungu i Suad Memić.

Od crnogorskih tvrtki, jahte imaju BMV shipping services Bar, čiji je osnivač Dragutin Vukić, kao i UTIP Crna Gora Žarka Burića, tvrtka s posljednje travanjske crne liste Porezne uprave s dugom od 152.520 eura za poreze i 217.772 eura za poreze i doprinose na zarade. Dug je reprogramiran. Među poreznim dužnicima koji imaju jahtu je i tvrtka Klikovac Podgorica (osnivač Aleksandar Klikovac) koji je na crnoj listi PU s reprogramiranim dugom za poreze i doprinose od 237.094 eura.

Jahtu ima i budvanska tvrtka Gugi Commerce Branislava Savića koji je na temelju sporazuma o priznanju krivice sa Specijalnim državnim tužiteljstvom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci. On je priznao da je dio kriminalne skupine Svetozara Marovića koja je počinila više malverzacija u Budvi. 

Kako bi nam omogućili da se nastavimo baviti kvalitetnim poslovnim novinarstvom i ostanemo mjesto na kojem se piše i čita o uspjesima ali i problemima svih dionika hrvatske gospodarske scene pozivamo vas da se pretplatite na naša izdanja  Sve što treba je pratiti ovaj link ili javiti se na mail: pretplata@poslovni.hr ili nazvati telefon: 01/6431700

Komentirajte prvi

New Report

Close