Grčka: Sirijsko kemijsko oružje ne smije onečistiti Mediteran

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. veljača 2014. u 08:53
Thinkstock

Venizelos je izrazio zadovoljstvo što su nedavne grčke diplomatske inicijative dale “jamstva, institucijska i znanstvena, da nema opasnosti za morski okoliš”.

Međunarodna operacija uništavanja sirijskog kemijskog arsenala ne smije ugroziti mediteranski ekosustav, upozorio je u četvrtak grčki ministar vanjskih poslova.

"Potpuno poštovanje propisa o zaštiti okoliša u Sredozemnome moru nužan je uvjet za odvoženje kemijskog oružja iz Sirije (…)", rekao je Evangelos Venizelos na tiskovnoj konferenciji o regionalnoj politici na Mediteranu.

Venizelos je izrazio zadovoljstvo što su nedavne grčke diplomatske inicijative dale "jamstva, institucijska i znanstvena, da nema opasnosti za morski okoliš".

Atena o tom pitanju "dobro surađuje" s UN-om i sa zemljama u regiji i zatražila je pomoć Europske komisije, kazao je grčki ministar, čija zemlja u ovom polugodištu predsjeda Europskom unijom.

"Usko surađujemo i s nevladinim organizacijama za ekologiju koje prate ovaj slučaj i sigurni smo da mediteranski okoliš neće stradati", dodao je Venizelos.

Plan za razoružanje Sirije koji je odobrio UN, predviđa da se sirijski kemijski arsenal u cijelosti uništi do 30. lipnja 2014., uz prijetnju sankcijama pa i primjenom sile. Plan je donesen nakon rusko-američkog dogovora kojim je spriječen američki vojni udar na Siriju.

No Sirija će zbog nastavka sukoba možda prekoračiti taj rok. Uz 700 tona najopasnijih kemikalija koje su se do 31. prosinca trebale odvesti sa sirijskog teritorija, u srijedu se treba evakuirati još 500 tona takozvanih kemikalija druge kategorije.

"Imamo jamstva da ništa neće završiti u moru", rekao je Venizelos istaknuvši da će se operacija završiti na kopnu "vjerojatno u Njemačkoj".

Grčki ministar je usto ocijenio da bi bilo bolje da se operacija izvede na Atlantskom oceanu, smjerajući na portugalski prijedlog da se oružje uništi ispred Azorskog otočja. No dodao je kako EU nije ovlašten da određuje mjesto operacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close