Google u Francuskoj sklopio dogovor o autorskim pravima, iz Australije im poručuju: “Mi ne reagiramo na prijetnje”

Autor: Tomislav Pili , 22. siječanj 2021. u 10:49
Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Google i skupina francuskih izdavača objavili su načelni sporazum o autorskim pravima prema kojem će američki digitalni div plaćati izdavačima za objavljeni medijski sadržaj.

Nakon višemjesečnih pregovora između Googlea, francuskih izdavača i novinskih agencija o primjeni izmijenjenih europskih propisa o autorskim pravima, prema kojima izdavači od digitalnih platformi mogu tražiti naknadu za objavu isječaka njihovih vijesti, francuski izdavački lobi Alliance de la presse d’information générale (APIG) i Google utvrdili su kriterije za isplatu naknada, poput dnevnog obujma objava, mjesečnog internetskog prometa i „doprinosa političkim i općim informacijama“.

Google i APIG ne navode koliki će iznosi moći biti podijeljeni članovima APIG-a, koji uključuju nacionalne i lokalne izdavače a priopćenje ne sadrži ni pojedinosti o izračunu isplata prema navedenim kriterijima. Američki digitalni div potpisao je do sada tek pojedinačne ugovore s nekoliko listova i tjednika, uključujući nacionalne dnevne novine Le Monde i Le Figaro a sporazum s APIG-om prvi je te vrste u Europi.

Međutim, za sada nema naznaka da bi se sličan dogovor mogao dogoditi i u Australiji. Naime, Googleova tvrtka Alphabet Inc izjavila je da će blokirati svoju tražilicu u Australiji ako vlada nastavi s novim zakonom koji bi prisilio Google i Facebook da medijskim tvrtkama plate za pravo na korištenje njihova sadržaja.

Googleova prijetnja eskalacija je bitke s medijskim konglomeratima poput News Corpa koja se pomno prati širom svijeta. Google je upozorio da će se njegovih 19 milijuna australskih korisnika suočiti sa smanjenom mogućnošću pretraživanja i korištenja YouTubea ako se novi zakon provede.

Australija je na putu da usvoji zakone koji bi natjerali tehnološke divove da pregovaraju o plaćanju s lokalnim izdavačima i emiterima za sadržaj uključen u rezultate pretraživanja ili vijesti. Ako se dogovor ne bude mogao postići, cijenu će odlučiti arbitar kojeg bi imenovala vlada.

“Zajedno s neupravljivim financijskim i operativnim rizikom ako bi ova verzija postala zakon, ne bi nam ostavila drugi izbor nego da prestanemo s dostupnošću Google pretraživanja u Australiji”, rekla je Mel Silva, direktorica Googlea za Australiju i Novi Zeland senatskom odboru.

Googleovi komentari naišli su na oštre kritike australskog premijera Scotta Morrisona koji je rekao da ta zemlja donosi pravila za “stvari koje možete raditi u Australiji”. “Ljudi koji žele raditi s tim u Australiji, dobrodošli su. Ali mi ne reagiramo na prijetnje”, rekao je Morrison novinarima.

Komentirajte prvi

New Report

Close