Proglasili najveći stečaj u povijesti korporativne Njemačke

Autor: Tomislav Pili , 26. lipanj 2020. u 07:58
Servis za online plaćanja još 2018. bio je velika zvijezda Frankfurtske burze/REUTERS

Skandal je izbio nakon što ih je revizor Ernst & Young prošlog tjedna upozorio da ne može pronaći dokaze o depozitima u vrijednosti 1,9 milijardi eura.

Njemački fintech Wirecard proglasio je u četvrtak stečaj zbog prezaduženosti jer vjerovnicima duguje 3,5 milijarde eura čime je zadobio neslavnu titulu prve kompanije iz sastava indeksa DAX koja je propala.

Prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, dug kompanije uključuje 1,75 milijardi eura kredita od 15 banaka te 500 milijuna eura koje su posudili investitori u obveznice.

„Novac je nestao. Možemo vratiti mali dio kroz nekoliko godina, ali ćemo taj kredit u potpunosti otpisati“, izjavio je Reutersu jedan vjerovnik iz redova banaka.

Inače, ovo je najveći stečaj u povijesti korporativne Njemačke nadmašivši propast kontejnerske tvrtke P&R iz 2018. koja je vjerovnicima dugovala 3 milijarde eura.

Wirecard je osnovan 1999. u predgrađu Münchena i u početnoj fazi obrađivao je transakcije za internetske stranice koje su se bavile kockanjem i pornografijom.

S vremenom je proširio krug klijenata i postao miljenik ulagača te je 2018. godine uvršten u DAX. Njegova je tržišna vrijednost na vrhuncu iznosila 28 milijardi eura.

Skandal je izbio nakon što ih je revizor Ernst & Young prošlog tjedna upozorio da ne može pronaći dokaze o depozitima u vrijednosti 1,9 milijardi eura.

U priču su se uključile dvije banke na Filipinima, objavivši da su dokumenti o Wirecardovim računima krivotvoreni i da njemačka tvrtka nije njihov klijent.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Trader, sve što si nabrojao su privatne kompanije, koje su jako solventne i koje su zgrćale desetljećima dobit.  Deutsche Bank na primjer ima preko 300.000 dioničara i nema veze s državom. VW je imao u portokasi (kasici za poštanske markice), preko 20 milrd,. €.

 

Njemačka koja se nama stavlja za uzor puna je ovakvih slučajeva. Njemački Siemens decenijama potkupljuje vlade širom svijeta radi dobivanja posla, VW skandal, Deutsche Bank skandal i rupa od par stotina milijardi EUR, sada Wirecard skandal. Mi uopće nismo tako loši kako sami za sebe tvrdimo (ili nam drugi taj stav nameću)

Ovo je kao Hangar kod nas….

New Report

Close