Eurozona bi trebala osnovati fond za ‘crne dane’

Autor: Poslovni.hr , 26. ožujak 2018. u 14:44
Foto: Reuters

Takav fiskalni alat umirio bi ulagače, naglasila je Lagarde.

Eurozona bi trebala osnovati fond 'za crne dane' radi pomoći zemljama članicama u slučaju pada gospodarskih aktivnosti u budućnosti, kazala je u ponedjeljak izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde prema pisanju britanskih medija.

U današnjem govoru u Berlinu Lagarde je izrazila zadovoljstvo "dugotrajnim i široko raspoređenim uzletom" svjetskog gospodarstva.

Upozorila je ipak na "druge, snažne nepovoljne trendove koji prijete", izdvajajući "jačanje populizma i kratkoročni sirenski zov protekcionizma".

Da bi se eurozona pripremila za sljedeću recesiju, njezine članice trebale bi razviti moderniziranu uniju tržšta kapitala i poboljšati bankovnu uniju te krenuti u smjeru dublje fiskalne integracije, počevši od središnjeg fiskalnog kapaciteta, poručila je čelnica MMF-a.

Takav fiskalni alat umirio bi ulagače, naglasila je Lagarde.

Njezin prijedlog o osnivanju 'fonda za crne dane' predviđa godišnje doprinose zemalja članica radi stvaranja rezervi u dobrim razdobljima koje bi se koristile u vremenima recesije.

U ekstremnim slučajevima zemlje bi mogle posuđivati od fonda i vraćati kredite budućim doprinosima, pojasnila je.

Transferi iz fonda bili bi uvjetovani poštivanjem fiskalnih propisa EU-a.

Lagarde također preporučuje da članice plaćaju premiju u dobrim razdobljima na osnovi pomoći koja im je isplaćena u 'crnim danima'.

Cilj takvog mehanizma bilo bi izbjegavanje trajnih transfera.

U osvrtu na temu unije tržišta kapitala Lagarde sugerira pojačanu regulativu i ažurirane aranžmane o nadzoru kojima bi se uredio potencijalni priljev financijskih kompanija u Europu nakon Brexita.

"Zbog Brexita će, između ostalog, mnoge tvrtke za financijske usluge vjerojatno u idućim mjesecima preseliti na kontinent", kazala je Lagarde.

Također je izrazila zadovoljstvo naznakama napretka u procesu formiranja bankovne unije.

"Sporazum o rokovima uspostave zajedničkog programa osiguranja depozita i plan za smanjenje ranjivih mjesta u bankovnom sektoru predstavljali bi još značajniji korak u pravom smjeru", dodala je.

Komentirajte prvi

New Report

Close