Europsko ekonomsko čudo: Prosječna plaća im je porasla sa 357 na 932 eura

Autor: Poslovni.hr , 15. listopad 2019. u 11:14
Foto: Getty Images

U tome su uspjeli zahvaljujući nekoliko ključnih reformi, ali to nije bilo lako.

Litva je sa svojih 2,8 milijuan građana uspjela napraviti preokret i od slabe ekonomije izgraditi jaku i stabilnu, koja je doprinijela boljem životu njenih građana.

Godine 2004. postala je članica Europske unije i potpisnica Šengenskog sporazuma i tada  počinje njen ekonomski uspon.

U tome su uspjeli zahvaljujući nekoliko ključnih reformi, ali to nije bilo lako.

Prije pristupanja Litve EU, posebno u prvom desetljeću primjene zakona o konkurenciji u zemlji, politika konkurentnosti bila je usmjerena na kontrolu cijena i na cijene koje su određivale dominantne kompanije, prenosi B92.

Povukli 15 milijardi eura iz EU

Od pristupanja EU 1. svibnja 2004. godine, Litva je dobila oko 15 milijardi eura financijske pomoći. Pomoć je korišćena za razvoj infrastrukture, jačanje poslovne konkurentnosti, smanjenje regionalnih i socijalnih razlika.

Istraživanje Eurobarometra sprovedeno 2019. godine, takođe, je potvrdilo da 91 odsto Litvanaca smatra da je članstvo u EU donelo mnogo pozitivnih promjena u zemlji.

“Pored toga, nivo nezaposlenosti smanjio se sa 11 posto u 2004. na 6,2 posto u 2018. godini, dok je prosječna plaća porasla sa 357 na 932 eura. Iako su cijene proizvoda i usluga porasle za više od 50 posto u posljednjih 15 godina. To pokazuje da su se kupovna moć i finansijski kapaciteti gotovo svih državljana Litvanije povećavali vremenom”, priča Keserauskas.

Komentirajte prvi

New Report

Close