Ekonomisti iznenađeni brzim oporavkom kineske industrije od pandemije

Autor: Tomislav Pili , 15. travanj 2020. u 07:13
Iznad očekivanja Izvoz iskazan u dolarima pao u ožujku 6,6 posto na godišnjoj razini, a uvoz 0,9 posto

Podaci o trgovinskoj razmjeni u ožujku pokazuju da su se lanci opskrbe djelomično prilagodili poremećajima koje je prouzročio koronavirus.

Kineski izvoz pao je u ožujku 6 posto na godišnjoj razini što znači da se tamošnje gospodarstvo umjereno oporavlja od posljedica pandemije koronavirusa.

Unatoč tome, podaci kineske carine objavljeni u utorak pokazuju da je drugo globalno gospodarstvo prošlog mjeseca ostvarilo trgovinski suficit od 18,5 milijardi dolara, nakon deficita u siječnju i veljači od preko 7 milijardi dolara. Izvoz iskazan u dolarima pao je u ožujku 6,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, a uvoz 0,9 posto.

Znatno blaži pad

Rezultati za prošli mjesec bolji su no što su analitičari očekivali, a pokazuju i znatno blaži pad nego u prva dva ovogodišnja mjeseca. Naime, ekonomisti su u anketi Reutersa očekivali pad izvoza od 14 posto. Prognoze je nadmašio i podatak o padu uvoza s obzirom da su analitičari očekivali minus od 9,5 posto. Podsjetimo, izvoz u siječnju i veljači ukupno je smanjen 17,2 posto, a uvoz četiri posto.

18,5

milijardi dolara iznosio je trgovinski suficit drugog globalnog gospodarstva prošlog mjeseca

Podaci o trgovinskoj razmjeni u ožujku pokazuju da su se lanci opskrbe djelomično prilagodili poremećajima koje je prouzročila pandemija koronavirusa, primjećuje dpa.

Kina je priopćila da su gotovo sve tvornice do kraja ožujka pokrenule proizvodnju i da se na posao vratilo gotovo 90 posto radnika. “Općenito gledano, može se reći da se proizvodnja prilično dobro oporavlja, iznenađujuće dobro”, tvrdi predsjednik Europske trgovinske komore u Kini Jörg Wuttke.

No, ekonomisti smatraju i da je uvoz pao manje od očekivanja jer su pošiljke robe koje su do sada čekale u lukama konačno došle do naručitelja. Osobna potrošnja u Kini još je uvijek daleko od one prije izbijanja pandemije, a i podatak o padu uvoza ključnih sirovina, poput željezne rudače, sugerira da šok u cijelom gospodarstvu još nije zaliječen.

Kinesko gospodarstvo stoga se priprema za još jedan val poremećaja s obzirom na sve teže posljedice pandemije na potrošačkim tržištima u Europi i SAD-u.

Budućnost nije bezbrižna

Ekonomist švicarske banke UBS Tao Wang predviđa da će kineski izvoz u drugom tromjesečju oslabiti za 20 posto, a u cijeloj ovoj godini mogao bi biti smanjen za 12 posto.

Kina će u petak objaviti podatke o gospodarskom rastu u prvom tromjesečju. Analitičari očekuju pad BDP-a, prvi od kraja Kulturne revolucije 1976. godine, navodi dpa.

“Trgovinski podaci za ožujak iznad očekivanja ne znače da je budućnost bezbrižna”, izjavio je za Reuters Zhang Yi, glavni ekonomist pekinške tvrtke Zhonghai Shengrong Capital Management.

Zhang predviđa da će podaci u petak pokazati pad BDP-a u prvom tromjesečju od 8 posto. Inače, prognoze ekonomista govore da bi smanjenje moglo biti u rasponu od 2 do čak 16 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close