Bitstamp u rukama južnokorejskog milijardera

Autor: Poslovni dnevnik , 30. listopad 2018. u 22:00
Foto: Getty Images

Slovensku mjenjačnicu kriptovaluta kupila tvrtka NXMH, u vlasništvu Kima Jungjua, ‘teškog’ 6,8 mlrd. dolara.

Belgijska investicijska kompanija NXMH, u vlasništvu južnokorejske tvrtke NXC, vlasnika Nexona, koji razvija online igre i kriptomjenjačnice Korbit, preuzela je slovensku mjenjačnicu kriptovaluta Bitstamp.

Detalji o preuzimanju nisu objavljeni, a prema nekim medijima vrijednost transakcije je 400 milijuna dolara ili oko 350 milijuna eura, na koliko je ranije bio procijenjen Bitstamp. Nejc Kodrič, osnivač i predsjednik uprave Bitstampa, potvrdio je preuzimanje, ističući da prodaja nije planirana, niti su aktivno tražili potencijalnog kupca za Bitstamp, izvještava Reuters.

Prema njegovim riječima, Bitstampu su se sredinom prošle godine javila četiri potencijalna kupca. Na kraju, odlučili su se za NXMH, posebno zato što će to omogućiti da mjenjačnica nastavi s radom bez problema.

Lani dobit 44,7 mil. eura

Bitstamp je bio u vlasništvu Damiana Merlaka i Nejca Kodriča, od kojih je svaki imao 32% udjela u tvrtki, a ostatak je bio u vlasništvu fonda Pantera i manjinskih dioničara.

Prema pisanju Reutersa, društvo NXMH preuzelo je 80-postotni udio Bitstampa, pri čemu je Kodrič zadržao 10-odstotni udio i ostao u Bitstampu. Kompanija Pantera Capital Management, koja je investirala 10 milijuna eura u Bitstamp 2014. godine, prodala je dio svog vlasničkog udjela u Bitstamp-u NXMH-u.

Nejc Kodrič, prema pisanju Financa, ostaje i predsjednik Uprave Bitstampa. Fondu Pantera, koji je bio među prvim većim ulagačima u Bitstamp i vlasnik više od četvrtine dionica, ostaje 6% udjela. Merlak je prodao sve.

Poslovni model Bitstampa počiva na naplati provizije za svaku transakciju koja iznosi 0,25 posto, a može se smanjiti i na 0,10 posto, ovisno o tome koliki obujam transakcija pojedini kupac ili prodavača napravi u određenom mjesecu.

Većina Bitstampovih zaposlenika je od početka u Sloveniji. Vlasnik slovenske tvrtke je londonski Bitstamp Limited, a tvrtka ima i podružnice u SAD-u i Luksemburgu. Britanski podaci pokazuju da je Bitstamp u posljednje četiri godine bio u gubitku samo 2015. godine, i to od 4,9 milijuna eura.

 

Od prvog milijuna kupio Teslu

Nejc Kodrič i Damian Merlak osnovali su mjenjačnicu kriptovaluta Bitstamp 2011. godine, praktički na početku “kriptomanije”. Merlak je zaradio prvi milijun 2013. godini i kupio električni automobil Tesla, otkrio je listu Finance. Prošle godine Merlak i Kodrič zauzeli su šesto i osmo mjestu na ljestvici 100 najbogatijih Slovenaca. Časopis Manager je tada procijenio njihovu imovinu na 122 milijuna eura (Merlak) i 112 milijuna eura (Kodrić).

Godinu dana kasnije ostvario je 2,1 milijuna eura dobiti, a prošle godine čak 44,7 milijuna.

Kompanija NXMH, koja prema Reutersu upravlja s dvije milijarde eura imovine, europska je tvrtka kćer južnokorejskog NXC-a koji se najviše bavi investicijama u digitalne tehnologije. NXC je u vlasništvu Kima Jungjua, južnokorejskog milijardera i njegove supruge, objašnjavaju Finance.

Sličan pogled na budućnost

Godine 1994. Jungju je osnovao developera igara Nexon i izgradio vlastito carstvo. Sjedište Nexona je kasnije preselio u Japan, gdje je kompanija izlistana na burzi. Prošle su godine imali 179 milijuna eura prihoda i 43 milijuna eura neto dobiti. Cijela je grupa zapošljavala nešto manje od šest tisuća osoba.

Prema Bloombergu, Jungju je “težak” 4,2 milijarde dolara, dok je Forbes njegovu imovinu procijenio na 6,8 milijardi dolara. Bitstamp i južnokorejski Korbit će djelovati neovisno izvijestili su iz slovenske kompanije, međutim, namjeravaju iskoristiti sinergiju u različitim poslovnim područjima kao što su tehnologija i istraživanje i razvoj.

“Bitstamp je jedna od najstarijih i najuglednijih mjenjačnica kriptovaluta i kao takva ima veliki potencijal za rast u budućem razvoju industrije”, rekli su predstavnici belgijske kompanije u priopćenju.

 

10 milijuna

eura uložio je fond Pantera u Bitstamp 2014. godine

Kodrič dodaje da NXMH ima sličan pogled na budućnost digitalnih valuta. “Kriptovalute će prema našem viđenju postati sve važniji dio svakodnevnog života ljudi, potencijal za rast imaju i na poslovnoj razini jer padaju granice između tradicionalnog i digitalnog financijskog svijeta. Preuzimanje NXMH-a omogućuje daljnje provođenje naše strategije“, objavio je Kodrič.

Bolje korisničko iskustvo

Prema njegovim riječima, klijenti slovenske mjenjačnice kriptovaluta mogu očekivati ​​poboljšanja korisničkog iskustva, usluga kao i prošireni raspon funkcija trgovanja.

“Vjerujemo da je preuzimanje logična posljedica evolucije Bitstampa kao rastuće tvrtke. Ulazimo u novu eru koja je imala početke u garaži s dva prijenosna računala i tisuću eura”, kaže Kodrič.

Damian Merlak je za tjednik Lider rekao da je kupio nekretnine i uložio u farmu krava. Smatra da je financijski mudro diverzificirati dio bogatstva, a ulaže i u dionice na američkom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close