Berlin u strahu od domino efekta briselskog plana za ruske milijarde

Autor: Ana Blašković , 26. lipanj 2023. u 22:00
Zapad složan da će Rusija morati platiti štete u Ukrajini, no problem je kako to pravno provesti/Reuters

EU je odustala od konfiskacije imovine i gleda kako preusmjeriti dio prihoda za Kijev.

Planovi Bruxellesa o preuzimanju zamrznute imovine ruske središnje banke i njezina upotreba za obnovu Ukrajine, naišli su na ozbiljne primjedbe Njemačke. Tamošnji dužnosnici upozoravaju da bi ishitreno posezanje za ruskom imovinom moglo donijeti pravne ili financijske rizike.

Europska komisija radi na planu kojim bi se tražilo od financijskih institucija koje drže imobiliziranu rusku imovinu da predaju dio profita za obnovu Ukrajine čime bi se prikupile milijarde eura, podsjeća Financial Times. Unija je odustala od ideje potpune konfiskacije imovine i umjesto toga traže se modusi kako odrezati dio prihoda za Kijev.

Zabrinut i ECB
Jedna od ideja na stolu jest da depozitori ruskih vrijednosnica daju dio prihoda od ostvarene dobiti prilikom reinvestiranja tih vrijednosnica. No, nacrt plana izazvao je zabrinutost Europske središnje banke u Frankfurtu, da bi potom Njemačka i još nekoliko članica iznijelo svoje primjedbe.

Visoki dužnosnici njemačke vlade izrazili su sumnju da će plan osigurati dovoljnu podršku zbog prevelikih pravnih rizika. Glasnogovornik Komisije krajem prošlog tjedna inzistira je da prijedlog ima “sveobuhvatnu podršku” članica te da su rješenja moguća.

Dužnosnik ministarstva vanjskih poslova Njemačke rekao je da će Moskva “morati platiti za štetu koju je prouzročila u Ukrajini” i inzistirao na tome da ta zemlja čini “sve što zakonski može” da locira i zamrzne imovinu sankcioniranih ruskih pojedinaca i tvrtki. Ipak, dodao je da ideja o korištenju ruskih sredstava za obnovu Ukrajine pokreće “složena financijska i pravna pitanja”.

3

milijarde eura moglo bi se prikupiti godišnje

“To otvara Pandorinu kutiju. Uzme li EU novac od ruske središnje banke ili ubere li prihode od ulaganja, to bi predstavljalo presedan za druge, kao što su zahtjevi Poljske za odštetu protiv Berlina za štetu u Drugom svjetskom ratu”, dodaje drugi njemački dužnosnik.

Neslužbeno se doznaje da je njemački ministar pravosuđa Marco Buschman proučio prijedloge EU-a za i zaključio da su “pravno neprovedivi”, no njegov glasnogovornik odbio je to komentirati. Otkad je EU zajedno sa saveznicima blokirala stotine milijardi eura imovine ruske središnje banke nakon invazije na Ukrajinu, ne prestaju rasprave kako dio novca upotrijebiti za obnovu zemlje.

Jedan ukrajinski dužnosnik rekao je FT-u da Kijev vjeruje da bi Unija tako mogla prikupiti tri milijarde eura godine. Naveo je da Ukrajina razmatra i alternativu prema kojoj bi EK mogla koristiti rusku imovinu kao kolateral za posudbu za ulaganja pri čemu bi se povrat namijenio Kijevu.

Odgovornost za štetu
“Izazov je pokušati riješiti ono što je pravno ispravno i obranjivo. Složenije je nego što je itko mislio na početku”, rekao je jedan diplomat uključen u rasprave. Ministri vanjskih poslova Unije trebali bi o toj temi raspravljati na sastanku u ponedjeljak.

Izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis kaže da će dužnosnici morati uravnotežiti načelo da se Rusija treba smatrati odgovornom za štetu koju je prouzročila uz poštovanje “pravnog okvira za zaštitu imuniteta imovine središnje banke, o čemu razmišlja ECB “.

“Postoji vrlo jasan, širok konsenzus unutar država članica da bi se novac, svježi novac generiran tom zamrznutom imovinom, mogao koristiti. Također postoji vrlo jasan konsenzus da to nije nešto što možemo učiniti na temelju političke odluke negdje, da samo uzmemo novac, rekao je jedan diplomat FT-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close