Arapski i turski ulagači grade pet ilegalnih naselja

Autor: Poslovni dnevnik , 16. siječanj 2020. u 07:11
Tvrtka Caphy International trebala je graditi naselje sa 93 vile, šest zgrada, hotelom i džamijom

Sarajevske općine izbjegavaju same uklanjati bespravnu gradnju jer troškove rušenja kasnije ne mogu naplatiti od ulagača.

Arapski ulagači su 2018. godine pred očima vlasti u sarajevskoj općini Ilijaš ilegalno izgradili veliko stambeno naselje, namijenjeno bogatim kupcima s Bliskog istoka. Iako su prekršili zakone o gradnji koji propisuju rušenje bespravnih objekata, novčane i zatvorske kazne, vlasnici tog naselja prošli su samo s usmenom opomenom lokalnih vlasti. Radovi su zaustavljeni tek kada su podigli većinu planiranih vila, piše BiznisInfo.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) otkrio je da je u Sarajevu i u njegovoj blizini, na ukupno 133.000 četvornih metara, bespravno građeno najmanje pet naselja arapskih i turskih ulagača. Oni su iskoristili slabosti BiH sustava, ignorirajući naredbe o prekidu radova i rušenju objekata. Općine izbjegavaju da ih same uklanjaju jer troškove rušenja kasnije ne mogu naplatiti od ulagača. Sudski procesi protiv nelegalnih graditelja su rijetki, a i oni završavaju presudama s minimalnim novčanim kaznama, navodi CIN.

Ne slušaju naredbe vlasti
U pojedinim općinama tvrde da se investitori ovako ponašaju jer su ih domaći savjetnici uvjerili kako će njihova naselja biti naknadno legalizirana. Međutim, legalizacija nije moguća od 2017. godine kada je u Kantonu Sarajevo (KS) donesen novi zakon o prostornom uređenju. Nekoliko slučajeva dobro pokazuje nezakonite radnje stranih ulagača.

Tako je Općina Ilijaš na zahtjev Bosnian International for Tourism iz Sarajeva, tvrtke u vlasništvu građana Kuvajta, u studenome 2017. godine usvojila Regulacijski plan za Apartmansko naselje Sovrle. Planom je predviđena izgradnja 47 stambenih objekata, udaljenih oko kilometar od središta općine. Međutim, investitori su počeli graditi bez građevinske dozvole, a u Općini tvrde da je nisu niti tražili.

Općinski građevinski inspektor Vahid Hadžiabdić je u svibnju 2018. godine došao na gradilište i usmeno naredio prekid gradnje. ali to se nije dogodilo. Novinari CIN-a su u rujnu prošle godine posjetili resort u Ilijašu. U naselju nije bilo strojeva ni radnika, ali su gotovoo svi objekti bili pokriveni krovom, dok su na nekima postavljene i fasade, prozori i vrata. Prema Zakonu o inspekcijama KS, inspektor je bio dužan donijeti rješenje o zatvaranju gradilišta i rušenju objekata.

On to tada nije uradio niti je podnio prekršajnu prijavu protiv ulagača. Niti inspektori sarajevske Općine Stari Grad nisu zaustavljali tvrtku Caphy International iz Sarajeva kada je prošlog ljeta u naselju Hladivode nelegalno podizala Saraya Resort. Tvrtka je u vlasništvu državljana Ujedinjenih Arapskih Emirata, a prema urbanističkom projektu na Hladivodama je trebalo biti izgrađeno naselje sa 93 vile, šest zgrada, hotelom i džamijom. Općina je naredila tvrtki da prvo sanira zemljište jer je riječ o aktivnom klizištu. Inspektori tvrde da su za godinu dana osam puta kontrolirali gradnju. Istovremeno, ulagači su gradili 27 vila iako Općini nisu dostavili dokaz o sanaciji klizišta.

Postupak protiv inspektora
Budući da je ta gradnja promakla inspektorima, načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić pokrenuo je disciplinske postupke protiv svoje pomoćnice za inspekcijske poslove i inspektora. Inspektori su početkom listopada 2019., pred kraj građevinske sezone, donijeli rješenje o zatvaranju gradilišta zbog nelegalne gradnje.  Investitoru je naloženo da sruši šest izgrađenih objekata, ali je Caphy International do sredine studenoga srušio samo tri kuće, Općina je izdala prekršajne naloge u iznosu od 91.500 KM. Takvih slučajeva ima još, ali niti jedan graditelj do sada nije kazneno odgovarao, a sudovi izriču minimalne kazne za nelegalno podignuta naselja. 

Turski Solaris u Vogošći

Dozvole za gradnju nikad nije zatražio
Strani ulagači su nisu poslušali naredbe općinskih vlasti i u Vogošći. Inspektori su nekoliko puta od početka izgradnje u proljeće 2017. godine zatvarali ilegalno gradilište u naselju Solaris jer turski investitor Hayri Genc nije imao dozvole za gradnju niti ih je ikada zatražio. Inspektori su više puta donosili rješenja o rušenju kao i prekršajne i kaznenu prijavu protiv Genca, ali se on na to nije obazirao. Za nekoliko mjeseci izgradio je 11 kuća. Inspektori su više puta zatvarali gradilište i naređivali rušenje, te donijeli rješenje prema kojem Općina može srušiti nezakonito naselje.

Komentirajte prvi

New Report

Close