Američki farmaceutski div: Cjepivo za Covid-19 mogli bismo imati do jeseni, evo tko će ga dobiti prvi

Autor: Poslovni.hr , 16. srpanj 2020. u 13:29
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Cjepivo koristi novi pristup utemeljen na genetici, putem informacijske RNK. Krajem srpnja pokrenut će kliničko ispitivanje cjepiva na 150 lokacija, odnosno, na 30 tisuća osoba. 

Pfizer Inc., američka multinacionalna farmaceutska korporacija, ujedno i jedna od najvećih na svijetu, radi istraživanja i testiranja za cjepivo protiv koronavirusa za koje mnogi znanstvenici smatraju da će biti od velike koristi.

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla za TIME je rekao kako vjeruje da bi odobrenje za cjepivo FDA-e (Uprave za hranu i lijekove) moglo doći već u listopadu. Na temelju obećavajućih rezultata u pokusu u ranoj fazi objavljenom 1. srpnja, Pfizer je povećao projekcije broja doza koje će proizvesti ove godine – s 10 milijuna na 100 milijuna. Bourla, kao i znanstvenici i suradnici s kojima radi, su toliko uvjereni da su na dobrom putu otkrivanja cjepiva za koronavirus da će ga početi proizvoditi i, možda, prodavati i prije odobrenja FDA-e. Ipak, potencijalno odobrenje FDA-e mogli bi dobiti krajem rujna ili u listopadu, prenosi RTL.

Pfizerovo cjepivo, koje su razvili s njemačkim biotehničkim partnerom BioNTech, koristi novi pristup utemeljen na genetici, putem informacijske RNK. Krajem srpnja pokrenut će kliničko ispitivanje cjepiva na 150 lokacija, odnosno, na 30 tisuća osoba.

Naime, podaci objavljeni 1. srpnja pokazuju da je cjepivo kod ljudi stvorilo vrlo snažne imunološke odgovore u svih pojedinaca koji su primili cjepivo. Brzo su shvatili da ovo cjepivo može neutralizirati virus.

Cijena cjepiva?

Razgovarali su s državnim službenicima diljem svijeta. Bilo je najbitnije rasporediti količine cjepiva po kontinentima, državama – kako navodi, Afroamerikanci su jedna od najpogođenijih skupina. “Davat ćemo cjepivo što je više fer moguće, po broju zaraženih. Smatram da vlada treba definirati prioritete, ali u prioritetima bi trebali biti najugroženiji ljudi”, tvrdi Bourla. U Pfizeru smatraju da bi cjepiva trebala plaćati državaa ne ljudi. Odnosno, svaki čovjek imat će pravo na njega besplatno – Vlada ne.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close