Hrvatski grad poznat po kaznionici želi novi imidž: Talijani pokreću proizvodnju i zapošljavaju 30-ak radnika

Autor: Darko Bičak , 16. srpanj 2020. u 12:08
Dolazak renomirane tvrtke imat će veliki učinak na cijelo to područje

Nakon adaptacije prostora staroga Zagorjepleta, ugledni ulagač bi u pogonu zaposlio 20-30 ljudi, od NKV-a do visokoobrazovanih.

Iako se Lepoglava od svog nastanka u srednjem vijeku pa sve do sredine 19. stoljeća razvijala kao religijski i znanstveni centar, odluka austrougarskih vlasti od 1854. da dotadašnji pavlinski samostan, koji je dugo vremena bio i svojevrsno sveučilište, pretvori u zatvor, obilježava taj zagorski gradić u Varaždinskoj županiji sve do današnjih dana.

Gotovo da nema značajnijeg hrvatskog političara u proteklih stotinjak godina koji nije robijao u Lepoglavi, najpoznatiji su svakako Franjo Tuđman i Alojzije Stepinac.

Kako je Kaznionica Lepoglava veliki sustav, ima i značajan utjecaj na gospodarstvo tog gradića, zbog samih radionica unutar zatvora, ali i zbog rehabilitacije osuđenika na radu u samom gradu prije puštanja na slobodu.

No, u Gradu Lepoglavi se žele odmaknuti od takvog doživljaja svoje sredine te ulažu snažne napore kako bi od nje stvorili poželjno mjesto za ulaganje, a samim tim i za ekonomski prosperitet i život građana.

Vrlo konkurentno zemljište

Središnji alat za to bi trebala biti Poduzetnička zona u kojoj već radi 10-ak tvrtki s 200-tinjak zaposlenih, a ovih dana je najavljen dolazak i talijanskog proizvođača građevinskog materijala, tvrtke Ediltec iz talijanske Modene koja bi u Lepoglavi trebala pokrenuti proizvodnju stirodura.

Kako pojašnjava Hrvoje Kovač, dogradonačelnik Lepoglava, dosad su im u zonu dolazili Talijani, Turci, Nijemci i par potencijalnih hrvatskih ulagača kako bi ispitali mogućnost ulaganja.

53,5

hektara veličina Poduzetničke zone u kojoj je zasad desetak poduzetnika sa 186 radnika

“Potencijalni investitori su uglavnom razgledavali objekte koji bi se mogli reaktivirati u poduzetničkom smislu. Zadnji koji nam je došao ima vrlo ozbiljne namjere da prostor starog Zagorjepleta pretvori u proizvodni pogon.

Tvrtka Ediltec sa sjedištem u Modeni koja se bavi proizvodnjom stirodura postala je vlasnikom objekta i prema tvrdnjama izvršnog direktora već iduće godine, nakon provedene adaptacije, pokrenuli bi proizvodnju stirodura.

Ako sve prođe po planu, to će značiti otvaranje novih radnih mjesta odnosno zapošljavanje između 20 i 30 radnika, od NKV radnika do radnika s visokom stručnom spremom. Nadamo se da će ovaj put potencijalna brownfield investicija biti realizirana u punom opsegu”, istaknuo je Kovač.

Dodaje da bi revitaliziranje onog “brownfield“ dijela Poduzetničke zone imalo i društveni efekt kroz novo zapošljavanje, no s drugestrane to bi im otvorilo put potencijalnim novim ulagačima jer bi se referenca Zone s renomiranim investitorom iz Italije, a uz postojeće tvrtke u Zoni, mogla višestruko iskoristiti za one koji traže potpuno komunalno opremljeno zemljište koje je vrlo konkurentno cijenom.

Gradske potpore, poticaji…

“Ova brownfield investicija u Lepoglavi svojevrsni je gospodarski zamašnjak naše lokalne zajednice i veselimo se njenoj realizaciji. Što više radnih mjesta, to bolje za Lepoglavu i naše sugrađane.

Lepoglavska poslovna, odnosno Poduzetnička zona sustavno se razvijala duži niz godina i u nju je uloženo dosta novca i napora da danas, potencijalnim investitorima može ponuditi komunalno potpuno opremljene parcele za momentalno pokretanje biznisa.

Kovač

Primarni cilj je privući ulagače iz proizvodno-uslužnih djelatnosti koji bi mogli zaposliti domaće.

Prostire se na 53,50 ha uređenog zemljišta na kojem se u ovom trenu nalazi desetak poduzetnika koji zapošljavaju 186 osoba. U Zoni je trenutačno dostupno još osam parcela za nova ulaganja za što imamo stalno otvoren javni poziv. Primarna namjena naše zone je privući investitore iz proizvodno-uslužne djelatnosti koji bi mogli zaposliti i zapošljavati lokalno stanovništvo tako da preferiramo upravo takve industrije i investicije”, kaže nam Kovač.

Isto tako je svjestan da niti Lepoglava nije imuna na izazove modernog doba koji dolaze kroz globalnu gospodarsku krizu.

“Mali gradovi poput Lepoglave uvijek imaju problem sa sve većim odlascima mladih, sa starenjem stanovništva i lošijom prometnom povezanošću što se primarno vidi u slabljenju gospodarske aktivnosti. Ipak, kroz razne gradske oblike potpora, poticaja i uključivanja privatnog, gospodarskog sektora u planiranje razvoja lokalne zajednice zajedno nastojimo odgovoriti na te izazove i ponuditi razna rješenja da Lepoglava ponovno postane gospodarski aktivna te da se u njoj može raditi i od rada živjeti”, kaže nam dogradonačelnik. Zaključuje da u Lepoglavi ne žele više gledati odlaske mladih obitelji i vjeruje da kroz ovakva ulaganja i proaktivan pristup u pronalaženje sličnih mogu odgovoriti na izazove.

Komentirajte prvi

New Report

Close