Država mu zabranila proizvodnju piva s ekstraktom industrijske konoplje, doživio financijski i privatni slom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. studeni 2015. u 10:48
Arhivska fotografija: Žarko Bašić / Pixsell

Njegovi su problemi započeli kad je 1998. godine na tržište plasirao pivo “Mery Jane” koje je odmah postalo veliki hit, ali mu je proizvodnja zabranjena.

Zemir Begič iz slovenskog gradića Semiča tužit će državu Europskom sudu za ljudska prava jer mu je prije 18 godina zabranila proizvodnju piva s ekstraktom industrijske konoplje, nakon čega je doživio financijski i privatni slom.

"Ići su do kraja, za moj će se slučaj čuti i u Strasbourgu", kazao je za ljubljansko "Delo" bivši vlasnik velike gostionice i male pivovare koje je godišnje punila stotinjak tisuća boca piva, u to vrijeme ugledni poduzetnik s dvadesetak zaposlenika.

Njegovi su problemi započeli kad je 1998. godine na tržište plasirao pivo "Mery Jane" koje je odmah postalo veliki hit, ali mu je proizvodnja zabranjena, a poslovni prostori zapečaćeni nakon što ga je posjetila zdravstvena inspekcija.

Istina, na bocama piva "Mery Jane" bila je marketinški dobro osmišljena naljepnica s listom marihuane, ali su testovi potvrdili da Begičevo pivo ne sadrži kanabinoidne THC tvari nego uz regularne sastojke piva i hmelj još samo ekstrakt industrijske konoplje koju je uvozio iz Austrije i Švicarske, te uredno plaćao carinu.

Begič je nakon više godina borbe s državnom inspekcijom dobio upravni spor, dokazavši da je zatvaranje njegove pivovare bilo protuzakonito, ali je u međuvremenu financijski propao zbog kredita, napustila ga je žena, a ima i velike zdravstvene probleme od šokova koje je proživljavao u borbi sa sudskim vjetrenjačama.

Vrhovni sud je odbio njegov zahtjev da mu se zbog upropaštenog posla i pogrešaka državne inspekcije dodijeli odšteta od 9,58 milijuna eura i prizna visoka mjesečna renta, pa sada najavljuje da će tužiti državu Europskog sudu za ljudska prava, dokazujući da je protupravno postupala u njegovu slučaju.

Begič sumnja da su ga namjerno upropastili kako bi pogodovali jednoj pivovari u državnom vlasništvu koja je malo nakon njega počela puniti pivo s ekstraktom industrijske konoplje za jednog austrijskog kupca.

Komentirajte prvi

New Report

Close