Radi smanjenja troškova otpustit će 15 tisuća radnika: “Prevrnut ćemo svaki kamen”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. lipanj 2020. u 11:30
Foto: Reuters

Prvo tromjesečje zaključili su s gubitkom od 481 milijun eura.

Proizvodnja u Airbusu vjerojatno će se u iduće dvije godine smanjiti 40 posto zbog pandemije koronavirusa, poručio je u razgovoru za njemačke medije čelnik europskog zrakoplovnog koncerna.

„Ne možemo se odvojiti od onoga što se trenutno događa zrakoplovnim prijevoznicima“, pojasnio je u razgovoru za njemački dnevni list Die Welt direktor Airbusa Guillaume Faury.

Koncern je najavio smanjenje proizvodnje za oko 30 posto ali Faury kaže da tvrtka sada posluje pod pretpostavkom da će proizvodnja i isporuke biti 40 posto niže no što su prvotno planirali za 2020. i 2021. godinu.

Tvrtka planira mjesečno proizvesti samo 40 popularnih mlažnjaka A320.

Mnogi dovršeni zrakoplovi trenutno su parkirani, navodi Faury, zrakoplovne tvrtke ne traže njihovu isporuku zbog pada tržišta koji je uzrokovala koronakriza.

Proizvodnja i isporuke vjerojatno će se uskladiti tek nakon 2021. godine, procjenjuje direktor Airbusa.

Unatoč smanjenju proizvodnje nećemo zatvarati nijedan pogon za završnu montažu, kaže. Nastavit ćemo proizvoditi sve modele, “ali sporijim tempom”.

Svaki pogon traži mogućnosti za smanjenje troškova. „Prevrnut ćemo svaki kamen”, naglašava Faury.

Do kraja srpnja čelnik Airbusa namjerava objaviti koliko točno mjesta planiraju ukinuti. Prethodno uprava želi razgovarati sa zaposlenicima.

Špekulira se da će otkaze dobiti oko 15 tisuća radnika u odjelu za proizvodnju civilnih zrakoplova koji ukupno zapošljava 90 tisuća ljudi.

Airbus je prvo tromjesečje zaključio s gubitkom od 481 milijun eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close