Austrijski Raiffeisen razmatra prodaju podružnice za internetsko bankarstvo Zuno

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2015. u 12:16
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

“Razmatramo opciju prodaje Zuna”, kazala je u utorak glasnogovornica austrijske banke Ingrid Krenn-Ditz.

Austrijska banka Raiffeisen Bank International (RBI) potvrdila je da razmatra mogućnost prodaje gubitaške podružnice za internetsko bankarstvo Zuno, prisutne u Češkoj i Slovačkoj, u kontekstu najavljenog mogućeg povlačenja s pojedinih istočnoeuropskih tržišta.

"Razmatramo opciju prodaje Zuna", kazala je u utorak glasnogovornica austrijske banke Ingrid Krenn-Ditz, potvrdivši time pisanje medija.

"To je u skladu s našom strategijom restrukturiranja i/ili prodaje poslovanja na područjima ili tržištima koja traže veliki kapital", dodala je.

Češki list Hospodarske Noviny izvijestio je istoga dana da je austrijska banka poslala početne ponude potencijalnim kupcima Zuna i da je rok za dostavu obvezujućih ponuda sredina veljače.

List navodi da je većina Zunovih klijenata koristila mali broj usluga dok su ostale prepustili matičnim bankama. Zuno je također putem kredita plasirao samo sedam posto svojih depozita.

Glasnogovornik češke podružnice nije želio komentirati moguću prodaju. Internetska banka ima oko 250 tisuća kijenata, većinom u Češkoj.

Iz austrijske su banke ovog mjeseca poručili da analiziraju sve dijelove poslovanja i da bi se ove godine mogli povući s nekih tržišta, u kontekstu nepovoljnog utjecaja nestabilnosti u istočnoj Europi na austrijske banke izložene u zemljama na području nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

RBI je povisio procjene rezervacija za nenaplative kredite zbog eskalacije napetosti u Ukrajini, upozorivši i da bi njihov ovogodišnji gubitak mogao premašiti prognoziranih 500 milijuna eura budu li prisiljeni otpisati poslovanje u Rusiji.

Glavna Raiffeisenova podružnica u Češkoj, koja nije povezana sa Zunom, zabilježila je u prvih devet mjeseci prošle godine neto dobit od 1,6 milijardi čeških kruna (66,46 milijuna dolara).

Češko tržište dosada je bilo značajan generator dobiti za zajmodavce poput austrijskog Erstea i belgijskog KBC-a koji su proteklih godina ipak suočeni sa sve žešćom konkurencijom manjih zajmodavaca, napominje Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close