Allianz godinu započeo snažnim prvim tromjesečjem

Autor: Poslovni.hr , 14. svibanj 2014. u 14:41
Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Allianz Grupa ovu je godinu započela s iznimno dobrim rezultatima u prvom tromjesečju. Tako su, primjerice, zabilježeni najveći ukupni tromjesećni prihodi u povijesti kompanije, i to u iznosu od 33,96 milijardi eura, priopćili su iz kompanije.

Allianz Grupa ovu je godinu započela s iznimno dobrim rezultatima u prvom tromjesečju. Tako su, primjerice, zabilježeni najveći ukupni tromjesećni prihodi u povijesti kompanije, i to u iznosu od 33,96 milijardi eura, priopćili su iz kompanije.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, kada su prihodi iznosili 32,05 milijardi eura, zabilježen je porast od 6,0 posto. Operativna dobit dosegnula je iznos od 2,72 milijarde eura, što je za 2,6 posto manje od prošlogodišnjeg rekordnog iznosa od 2,80 milijardi eura. Neto dobit pripisiva dioničarima pala je za 3,9 posto na 1,64 milijarde eura, u usporedbi s iznosom zabilježenim u istom razdoblju prošle godine od 1,71 milijardu eura.

Operativna dobit u segmentu neživotnih osiguranja ostvarila je snažan rast, i to zahvaljujući poboljšanom rezultatu preuzimanja rizika zbog slabijeg utjecaja elementarnih nepogoda. U segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja zabilježen je rast prihoda zahvaljujući porastu prodaje novih životnih osiguranja, dok se operativna dobit zadržala na visokoj razini. Nakon iznimno dobrih rezultata zabilježenih prošle godine, segment upravljanja imovinom u prvom je tromjesečju ostvario očekivane rezultate. 

S 31. ožujkom 2014. godine stopa adekvatnosti kapitala iznosila je 184 posto, što predstavlja rast od dva postotna boda u usporedbi sa stopom od 182 posto zabilježenom na kraju 2013. godine. Dionički je kapital u istom razdoblju porastao za 6,9 posto, s 50,084 milijarde eura na 53,525 milijarde eura. 

„Tijekom prva tri mjeseca ove godine Allianz je ostvario rezultate usporedive s onim najboljim prošlogodišnjim rezultatima, što svakako predstavlja obećavajući početak godine. Unatoč činjenici da je teško predvidjeti kakve nas sve političke i gospodarske nestabilnosti očekuju u trenutnom okruženju, vrlo dobro smo pripremljeni za ostatak 2014. godine,“ istaknuo je glavni financijski direktor kompanije Allianz SE Dieter Wemmer. 

Segment neživotnih osiguranja povećao profitabilnost 

Zaračunate bruto premije u segmentu neživotnih osiguranja u prvom tromjesečju dosegnule su 15,22 milijardi eura, što je za 0,1 posto više od prošlogodišnje brojke od 15,20 milijardi eura. Kada se izuzmu utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, interni rast iznosio je 1,9 posto. Snažan rast internih premija posebice je bio vidljiv u Njemačkoj i Turskoj, kao i u poslovnim jedinicama Allianz Global Corporate & Specialty te Allianz Worldwide Partners.

Operativna dobit je u prvom tromjesečju ove godine porasla za 12,9 posto na 1,49 milijardi eura, u usporedbi s 1,32 milijarde eura iz istog razdoblja prošle godine. Rast operativne dobiti većim je dijelom posljedica boljeg rezultata preuzimanja rizika, koji je porastao s 540 milijuna eura u prvom tromjesečju prošle godine na 705 milijuna eura ove godine. Tom su poboljšanju pridonijele i niže naknade osiguranicima nakon elementarnih nepogoda te kontinuirano povoljno cjenovno okruženje.

Kombinirani se razmjer tijekom izvještajnog razdoblja popravio za 1,7 postotnih bodova i dosegnuo 92,6 posto, u usporedbi s rezultatom od 94,3 posto ostvarenim u prvom tromjesečju 2013. Učinci elementarnih nepogoda uglavnom su bili ograničeni na zimske oluje u SAD-u te poplave u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njemačka i Francuska, te segmenti korporativnog i kreditnog osiguranja zabilježili su niže odštete od onih prošlogodišnjih. 

Kvota šteta u prvom je tromjesečju pala na 64,6 posto, u usporedbi sa 66,1 posto zabilježenih u istom razdoblju prošle godine. Istovremeno je i omjer troškova pao s 28,2 posto na 28,0 posto, dijelom i zbog operativnih poboljšanja u različitim poslovnim jedinicama. 

„Naše poslovanje u segmentu neživotnih osiguranja nastavilo je prošlogodišnji pozitivni trend s iznimno dobrim rezultatima. Spomenuti je segment tako bio odgovoran za više od polovice ukupne operativne dobiti Allianz Grupe u prvom tromjesečju,“ objasnio je Dieter Wemmer. „Naravno, ovako nizak učinak elementarnih nepogoda nećemo imati u svakom tromjesečju, no kako su potraživanja generalno u padu, vjerujem kako će sve biti u redu.“

Segment životnih i zdravstvenih osiguranja zabilježio veće prihode i stabilnu dobit

Statutarne premije u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja u prvom su tromjesečju porasle za 15,7 posto na 17,16 milijardi eura, u usporedbi s 14,84 milijarde eura iz istog razdoblje prošle godine. Kada se izuzmu utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, interni rast iznosio je 16,4 posto.

Rast premija zabilježen je na svim osnovnim tržištima. S ukupno 2,56 milijardi eura zabilježenih u prvom tromjesečju, Allianz Life je samo u SAD-u privukao oko milijardu eura više u premijama nego u istom razdoblju prošle godine, što predstavlja porast od 63,6 posto. Njemačka i zemlje Beneluxa također su zabilježile dvoznamenkasti rast obujma poslovanja. 

Marža novih poslova porasla je u prvom tromjesečju 2014. godine za 0,7 postotnih bodova na 2,5 posto, u usporedbi s 1,8 posto zabilježenih u istom tromjesečju prethodne godine. Vrijednost novih poslova porasla je s 238 milijuna eura na 360 milijuna eura.

Operativna dobit iznosila je 880 milijuna eura, što predstavlja rast od 2,9 posto u usporedbi s iznosom od 855 milijuna eura ostvarenih u istom tromjesečju prošle godine. Takvom je rezultatu pridonio i prijenos određenih subjekata iz segmenta upravljanja imovinom, i to s 26 milijuna eura. 

„Inovacije na osnovnim tržištima poput Njemačke i SAD-a podigle su naše poslovanje u segmentu životnog osiguranja na novu razinu. Klijenti iznimno dobro reagiraju na naše proizvode,“ istaknuo je Dieter Wemmer. „Tako su u prvom tromjesečju ostvareni rezultati dosegli gornju granicu naših očekivanja.“

U segmentu upravljanja imovinom sve se odvija prema planu

Operativni prihodi u segmentu upravljanja imovinom u prvom su tromjesečju iznosili 1,52 milijarde eura, što predstavlja pad od 18,9 posto s 1,87 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine. Rezultat je to prijenosa određenih subjekata u druge poslovne segmente s 1. siječnjem 2014. godine. Inače, u prvom tromjesečju prošle godine zabilježene su iznimno visoke naknade za učinak zahvaljujući zatvaranju privatnog fonda. 

Operativna dobit pala je za 26,3 posto, s 877 milijuna eura zabilježenih u prvom tromjesečju prošle godine na ovogodišnjih 646 milijuna eura, i to nakon prijenosa subjekata u druge poslovne segmente. To smanjenje je posljedica jednokratnih naknada za učinak u prvom tromjesečju prošle godine i slabljenja američkog dolara. Neponavljanje spomenutih naknada za učinak rezultiralo je povećanjem omjera troškova i prihoda s 53,1 posto na 57,4 posto.

Na kraju prvog tromjesečja ukupna imovina pod upravljanjem iznosila je 1.765 milijardi eura, što je za 1,6 posto više od 1.738 milijarde eura zabilježenih na početku 2014. godine. U istom je razdoblju imovina trećih strana pod upravljanjem porasla za 1,0 posto, s 1.329 milijardi eura na 1.342 milijarde eura. 

Trend u segmentu upravljanja imovinom pratilo je i povećanje tržišne vrijednosti koja je nadmašila neto odljeve trećih strana u iznosu od 19,8 milijardi eura u prvom tromjesečju 2014. godine, u usporedbi s neto priljevima od 41,8 milijardi eura u istom razdoblju prošle godine. I dok je PIMCO u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine zabilježio neto odljeve u iznosu od 21,7 milijardi eura, AllianzGI je tijekom istog razdoblja zabilježio neto priljeve od 1,9 milijardi eura.

„Segment upravljanja imovinom zabilježio je očekivano lošije rezultate. Pa ipak, spomenuto poslovanje u skladu je s ciljevima koje imamo za ovu godinu,“ objasnio je Dieter Wemmer. „S obzirom na vrlo dobre, ponegdje i puno bolje rezultate koje su ostvarila oba naša osiguravateljna segmenta, nastavljamo prema planu kako bismo ostvarili prognozu za operativnu dobit u 2014. godini od 10,0 milijardi eura, plus/minus 500 milijuna eura.“ 

Komentirajte prvi

New Report

Close